Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Pētnieki: Tuvākajās dekādēs aklu cilvēku skaits trīskāršosies

Aizvien pieaugošais vecu cilvēku īpatsvars ir viens no galvenajiem iemesliem tam, ka 2050. gadā aklu cilvēku īpatsvars būs trīskāršojies un pieaudzis no 36 miljoniem līdz 115 miljoniem, liecina prominentā medicīnas tematikai veltītā izdevumā The Lancet publiskots pētījums.

Šobrīd, ja skatās procentuāli, patiesībā tādu cilvēku, kam ir redzes problēmas, īpatsvars sarūk, taču pasaules populācijas novecošanās tendences liek pētniekiem prognozēt, ka jau tuvākajās desmitgadēs šī tendence strauji mainīsies uz slikto pusi.

Dati, kas iegūti no 188 valstīm, vedina domāt, ka šobrīd pasaulē ir aptuveni 200 miljoni cilvēku ar vidējiem vai smagiem redzes traucējumiem, un arī šis skaitlis, tāpat kā aklu cilvēku īpatsvars, līdz 2050. gadam strauji pieaugs, sasniedzot 550 miljonus, prognozē pētnieki.

Pagaidām vissliktākā situācija šajā jomā ir Āzijas dienvidu un austrumu reģionos, kā arī daļā Subsahāras Āfrikas reģiona valstu. Pētnieki publikācijā ieteikuši arī iespējamos situācijas risinājumus, lai šo tendenci nepalaistu pašplūsmā, aicinot piešķirt lielāku finansējumu tādu bieži nepieciešamu manipulāciju kā kataraktas operācija veikšanai, kā arī aicinot nodrošināt redzes korekcijas līdzekļu plašāku pieejamību reģionos, kur ir liels redzes invalīdu īpatsvars. 

"Šie līdzekļi ir lēti, neprasa lielus ieguldījumus infrastruktūrā, un valstīm šāds atbalsts pēc tam atmaksāsies, cilvēkiem ar redzes problēmām spējot atgriezties aktīvā darba dzīvē," norādījis profesors Rūperts Borns no Englija Raskina universitātes.

Top komentāri

Māra Vilde
M
Augusta beigās jau būs trīsreiz vairāk, šausmas... (dekāde - desmit dienas)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits