Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pie Ziemeļu un Dienvidkorejas jūras robežas raidīti artilērijas šāviņi

****Ziemeļu un Dienvidkorejas apstrīdētās jūras robežas rajonā abu naidīgo valstu armijas trešdien raidījušas artilērijas šāviņus, pavēstīja Seulas amatpersonas.

Incidentā neviens cilvēks nav cietis, tomēr tas no jauna raisījis bažas par situāciju uz robežas, kur 1999. un 2002.gadā pieredzētas asiņainas jūras sadursmes.

Ziemeļkorejā izvietotās artilērijas baterijas vairāk nekā stundu raidījušas šāviņus jūrā uz ziemeļiem no robežas, apliecināja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrijā.

"[Tad arī] mūsu armija raidīja brīdinājuma šāvienus no mūsu "Vulcan" lielgabaliem, kā arī pārraidīja brīdinājumu radioviļņos," sacīja Seulas ministrijas preses sekretāre.

Savukārt Phenjanas puse solījusi, ka artilērijas izmēģinājuma šāvieni šajā apvidū tiks turpināti.

Seula Ziemeļkorejas artilērijas šāvienus apstrīdētajā robežapgabalā raksturojusi kā nopietnu provokāciju un solījusi, ka spers apņēmīgus soļus, ja kas tāds atkārtosies nākotnē. Stundas laikā Ziemeļkorejas artilērijas baterijas raidīja kādus 30 artilērijas šāviņus uz ziemeļiem no apstrīdētās robežas Dzeltenajā jūrā, zināja stāstīt Seulas amatpersonas. Dienvidkorejas armija atbildējusi, raidot no lielgabaliem "Vulcan" aptuveni 100 šāviņu.

Phenjana skaidro, ka tās bijušas artilērijas ikgadējās mācības, turklāt notikušas Ziemeļkorejas teritorijā, pret ko nevienam nevarētu būt iebildumi.

Dienu iepriekš komunistisko ziemeļu līderi divus apvidus jūras robežas rajonā pasludināja par zonām, kur aizliegta kuģošana.

Pēc 1950.-53.gada kara Korejas pussalu sadalošo robežu noteica ANO, tomēr Phenjana atsakās to atzīt, sakot, ka tai vajadzētu atrasties vairāk uz dienvidiem.

Reaģējot uz trešdienas incidentu, Dienvidkoreja sasaukusi ārkārtas sēdi, kurā piedalījās drošības jomas, kā arī citi ministri. Ja Ziemeļkorejas raidītie šāviņi būtu trāpījuši Dienvidkorejas ūdeņos, Dienvidu armija varēja ne tik vien raidīt brīdinājuma šāvienus, bet atbildēt ar pretuguni, sēdē sacīja augsta ranga Seulas militārpersona.

"Pasludinot apvidus Dzeltenajā jūrā par zonām, kurās aizliegta kuģošana, ar to pārkāpjot [Korejas kara] pamieru un Korejas neuzbrukšanas paktu, Ziemeļi ir spēruši ārkārtīgi provokatīvu soli," teikts Seulas Aizsardzības ministrijas paziņojumā. "Mēs paužam bažas par Ziemeļu draudīgo uzvedību un pieprasām, lai šāda rīcība tiktu nekavējoties pārtraukta."

Protests pausts vēstījumā, kas nosūtīts Phenjanai.

10.novembrī, kad līdzās apstrīdētajai jūras robežai notika iepriekšējā sadursme, uz Ziemeļkorejas patruļkuģa izcēlās ugunsgrēks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits