Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Politiķi nosoda pretimigrantu incidentus Saksijas pavalstī

Vācijas amatpersonas un politiķi bargi nosodījuši pēdējās nedēļas laikā Austrumvācijas federālajā zemē Saksijā notikušus incidentus, kas vērsti pret patvēruma meklētājiem. Incidenti apliecina Vācijas sabiedrībā pieaugošo pretimigrantu noskaņojumu, kas arvien biežāk izpaužas ne tikai mutisku apvainojumu, bet arī fizisku uzbrukumu formā.

Skaļu rezonansi Vācijā izsaukušie incidenti notika pagājušās nedēļas otrajā pusē ar dažu dienu nobīdi.

Pirmais no tiem norisinājās ceturtdienas vakarā nelielajā Klausnicas pilsētiņā pie Vācijas robežas ar Čehiju. Aptuveni simts cilvēku, no kuriem vairums bija vietējie, centās kavēt autobusu, kas Klausnicā nogādāja 20 patvēruma meklētāju. Protestētāji izmantoja vairākas vieglās automašīnas, lai bloķētu ceļu autobusam.

Kad tam tomēr izdevās nokļūt līdz patvēruma meklētāju izmitināšanas vietai, pūlis centās piekļūt autobusam, lai neļautu tajā esošajiem izkāpt. Kādā video, kas piektdien parādījās internetā, dzirdams, ka protestētāji kopkorī skandina dažādus saukļus, piemēram, "Mēs esam tauta!" un "Brauciet mājās!". Video arī redzams, ka autobusā esošie patvēruma meklētāji ir nobijušies, daži no viņiem raud.

"Mēs baidījāmies izkāpt no autobusa, jo domājām, ka viņi mūs gribēs nogalināt vai saraut gabalos," viens no patvēruma meklētājiem sacīja vācu laikrakstam Die Welt. "Mēs vēlējāmies palikt autobusā un atgriezties Kemnicā, kur bijām izmitināti iepriekš. Mēs vienkārši bijām nobijušies."

Citā video redzams, kā policisti ar varu no autobusa izvelk kādu acīmredzami ļoti satrauktu zēnu. Saksijas policijas priekšnieks Uve Reismans taisnojās, ka tas bijis nepieciešams, jo puisis esot atteicies pamest autobusu, tādējādi apdraudot savu drošību. Likumsargu rīcību aizstāvējis arī Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs.

Otrs incidents notika naktī uz svētdienu Baucenē, kur ugunsgrēks izpostīja ēku, kas bija paredzēta aptuveni 300 patvēruma meklētāju izmitināšanai. Policija kā ticamāko ugunsnelaimes iemeslu min ļaunprātīgu dedzināšanu.

Likumsargi arī apgalvo, ka ugunsgrēka laikā pie ēkas sapulcējušies 20-30 cilvēku, no kuriem daudzi bijuši alkohola reibumā, un uzjautrinājušies par notiekošo. "Daži izteica pazemojošus komentārus un neslēpa prieku par dedzināšanu," policijas paziņojumu citē ziņu aģentūra DPA. Daļa skatītāju centušies kavēt ugunsdzēsējus pildīt viņu pienākumus.

Saksijas ministru prezidents Stanislavs Tillihs, kurš pārstāv Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadīto Kristīgo demokrātu savienību, starpgadījumus Klausnicā un Baucenē nodēvējis par "pretīgiem un ļauniem". Viņš solīja, ka vainīgie tikšot atrasti un saukti pie atbildības.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 23.februāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits