Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Prāvu bremzē Širaka veselība

Pēc piecu mēnešu pārtraukuma pirmdien atsākās tiesas prāva, kurā tiek izskatīti iespējami koruptīvi pārkāpumi, ko it kā paveicis bijušais Francijas prezidents Žaks Širaks laikā, kad viņš no 1977. līdz 1995. gadam vadīja Parīzes mēriju. Tiesnesis paziņoja, ka līdz otrdienai izlems, kā turpmāk organizēs tiesas procesu, jo nedēļas nogalē Ž. Širaka advokāti iesniedza ārsta atzinumu, ka eksprezidenta mentālais stāvoklis nav atbilstošs, lai viņš varētu regulāri piedalīties tiesas sēdēs. Ž. Širaks pirmdienas sēdē nepiedalījās.

Noraida apelāciju

Pēdējo gadu skaļākā tiesas prāva Francijā sākās martā, tomēr jau pirmajā sēdē tiesnesis lietas izskatīšanu pārcēla, jo Ž. Širaka kādreizējā biroja vadītāja Remī Šardona advokāts apelācijas tiesā iesniedza prasību izvērtēt, vai var tikt izvirzītas apsūdzības, ņemot vērā, ka kopš iespējamo pārkāpumu izdarīšanas pagājuši jau gandrīz 20 gadi. Jūnijā apelācijas tiesa lēma, ka apsūdzības pret Ž. Širaku var skatīt tiesā.

Ž. Širaka lieta faktiski ir izveidota no divām atsevišķām. Vienā, kurā viņš apsūdzēts nodokļu maksātāju līdzekļu izšķērdēšanā, teikts, ka 21 cilvēks, kam Parīzes dome maksāja algu, patiesībā strādāja mēra partijā. Savukārt otrajā, kur eksprezidentam izvirzītas apsūdzības interešu konfliktā, teikts, ka Parīzes mēra birojā pieņemti vismaz septiņi padomnieki, kuriem patiesībā ar galvaspilsētu nav bijis ne mazākā sakara, jo viņi dzīvojuši un strādājuši citviet. Aprēķināts, ka nelikumību dēļ no Parīzes budžeta aizplūduši aptuveni divi miljoni eiro (1,4 miljoni latu).

Ja tiesa Ž. Širaku atzīs par vainīgu, viņam draud cietumsods līdz desmit gadiem un naudas sods 150 tūkstošu eiro (105 tūkstoši latu) apmērā. Vairākums tieslietu ekspertu gan šaubās, ka notiesājoša sprieduma gadījumā bijušais prezidents nonāktu aiz restēm.

Šī lieta ir īpaša ar to, ka tajā nav ne apsūdzētāja, kas pārstāvētu valsti, ne cietušā. Prokuratūra pērn paziņoja, ka tās rīcībā nav pietiekami pierādījumu, uz kuru pamata Ž. Širaku varētu tiesāt. Savukārt galvenais cietējs - Parīzes mērija - atsauca savas pretenzijas, jo bijušā prezidenta draugi un Francijā valdošā partija UMP (ar kuru savulaik apvienojās Ž. Širaka vadītā RPR) domei septembrī samaksāja 2,2 miljonus eiro (1,54 miljoni latu).

Lieta nonāca līdz tiesai, pateicoties maģistrātiem, kuri veica izmeklēšanu abās lietās un uzstāja, ka prokuratūras par nepietiekami spēcīgiem atzītie pierādījumi ir nopietni un sabiedrības interesēs ir lietas izskatīšana tiesā.

Viegli ievainojams

Tiesnesim iesniegtajā neirologa atzinumā par Ž. Širaka veselības stāvokli teikts, ka viņš atrodas «viegli ievainojamā stāvoklī, kas viņam liedz atbildēt uz jautājumiem par pagātni». Bijušā prezidenta ģimenes locekļi Francijas medijiem stāstījuši, ka pēdējā laikā esot pasliktinājušās viņa reaģēšanas spējas, runas veiklība un spēja atcerēties pagātnes faktus, raksta BBC.

Francijā jau ilgāku laiku klīst runas, ka Ž. Širaks sirgst ar Alcheimera slimību, tomēr šīs baumas ir noraidījusi viņa dzīvesbiedre Bernadete. Viņa atzīst, ka vīram ir problēmas ar atmiņu un dažreiz viņš jūtoties dezorientēts, bet tas drīzāk esot saistīts ar nelielu insultu, ko Ž. Širaks piedzīvoja 2005. gadā, vēl esot prezidenta amatā.

Ņemot vērā iepriekšminētos apsvērumus, tiesnesim ir trīs iespējami varianti, kā rīkoties: viņš var pieprasīt veikt atkārtotu apsūdzētā veselības pārbaudi, var pārcelt prāvu uz vēlāku laiku vai vispār slēgt procesu.

Pats Francijas eksprezidents sacījis, ka nevēlas, lai tiesas process kavētos un viņš pie labākās iespējas būtu gatavs liecināt, lai aizstāvētu savu nevainīgumu, bet pagaidām nejūtoties tik spēcīgs, lai to darītu.

Gan valdošās koalīcijas, gan opozīcijas politiķi izteikušies, ka sirgstošajam Ž. Širakam nevajadzētu piedalīties tiesas sēdēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits