Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

PVO ārkārtas komiteja apspriedīs Zikas vīrusa uzliesmojumu Latīņamerikā

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ārkārtas komiteja pirmdien apspriedīs Zikas vīrusa uzliesmojumu Latīņamerikā, lai noteiktu, vai tas uzskatāms par globālu ārkārtas situāciju veselības jomā.

Zikas vīrusu, kas ir gripai līdzīga slimība, pārnēsā moskīti. Tas tiek saistīts ar pieaugošu gadījumu skaitu, kad Latīņamerikā, īpaši Brazīlijā, ir piedzimuši bērni ar pārmērīgi mazu galvu un smadzenēm.

Lai gan vīrusa saistība ar šiem gadījumiem vēl nav pārliecinoši pierādīta, tāda, visticamāk, pastāv.

Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles, un PVO norādījusi, ka vakcīnas izstrādāšanai, visticamāk, būtu nepieciešams vismaz gads.

PVO pagājušajā nedēļā brīdināja, ka vīruss "izplatās eksplozīvi" un inficējušos cilvēku skaits līdz gada beigām var sasniegt četrus miljonus.

Zikas vīruss vissmagāk skāris Brazīliju, kur kopš oktobra konstatēti 270 mikrocefālijas gadījumi, kad bērni piedzimuši ar mazām galvām un smadzenēm, un 3448 gadījumos pastāv aizdomas par šādu pataloģiju.

Bažījoties par pataloģijas izplatīšanos, Kolumbija, Ekvadora, Salvadora, Jamaika un Puertoriko aicinājušas sievietes atteikties no domas palikt stāvoklī, līdz Zikas vīrusa uzliesmojums tiek pakļauts kontrolei.

Bažas par vīrusa izplatību sasniegušas arī Eiropu un Ziemeļameriku, kur inficēšanās konstatēta vairākiem cilvēkiem, kas atgriezušies no brīvdienām vai darba ceļojumiem vīrusa skartajos reģionos.

Ar Zikas vīrusu var inficēties no Aedes ģints odu kodieniem. Biežākie Zikas vīrusslimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits