Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Sala upuru skaits Eiropā sasniedz 460, daļēji aizsalusi Donava

Sals Eiropā kopš 27.janvāra prasījis vismaz 460 cilvēku dzīvības, un ceturtdien bija daļēji aizsalusi Donava, kas parasti ir Eiropas noslogotākais ūdensceļš.

2860 kilometrus garā Donava, kas plūst caur 10 valstīm un ir svarīga upe transporta, enerģētikas, apūdeņošanas, rūpniecības un zvejas ziņā, bija pilnīgi vai daļēji bloķēta ledus dēļ no Austrijas līdz ietekai Melnajā jūrā. Donavu daudzviet klāja biezs ledus, ierobežojot vai padarot neiespējamu kuģošanu pa šo upi Serbijā, Horvātijā, Bulgārijā, Rumānijā, Ungārijā un Austrijā.

Serbijas Ekonomikas ministrijas amatpersona atzina, ka ledus Donavā draud ar smagām sekām komerciālā ziņā. Infrastruktūras ministrijas pārstāvis sacīja, ka kuģošana pārtraukta uz vismaz 10 dienām.

Bulgārijā, kur uz laiku pilnīgi aizliegta kuģošana pa Donavu, no ostām nevarēja izbraukt 224 kuģi. Gaisa temperatūra Bulgārijas ziemeļrietumu pilsētā Vidinā ceturtdien nokritās līdz -28,6 grādiem pēc Celsija, kas ir jauns rekordzems līmenis šajā valstī. Sala dēļ Bulgārija ir apturējusi elektroenerģijas eksportu. Sals Bulgārijā ir prasījis 28 cilvēku dzīvības.

Čehijā nosaluši 25 cilvēki. Sinoptiķi prognozēja, ka gaisa temperatūra Čehijā sestdienas naktī var pazemināties līdz -40 grādiem kalnos un -25 grādiem Prāgā.

Itālijā sals ir prasījis 43 cilvēku dzīvības. Piektdien un sestdien tiek prognozēta jauna snigšana Romā. Trīs ciemi Itālijā ir ieputināti sniegā, kura biezums sasniedzis trīs metrus.

Horvātijas pilsētā Splitā pēdējās dienā simtiem cilvēku paslīdējuši uz apledojušiem ceļiem, un daudzi no viņiem guvuši kaulu lūzumus.

Serbijā ir pieaudzis elektroenerģijas patēriņš, valsts energokompānija EPS noteikusi piegādes ierobežojumu dažām lielām firmām un brīdinājusi, ka patēriņa nesamazināšanas gadījumā mājsaimniecībām un firmām var draudēt elektroenerģijas normēšana.

Turcijā biezs sniegs ir bloķējis vairāk nekā 2000 autoceļus. Sals no Eiropas ir izplatījies pat uz Ziemeļāfriku.

Ukrainā ir aizsalis Kerčas šaurums starp Azovas jūru un Melno jūru, bloķējot 126 kuģus, paziņoja Ārkārtas situāciju ministrija. Dažviet Ukrainā nedēļas nogalē tiek prognozēta gaisa temperatūras krišanās līdz -30 grādiem pēc Celsija.

Francijā ir nosaluši septiņi cilvēki, un 52 no 101 departamenta ir izsludināta trauksmes gatavība liela sala vai sniega dēļ. Varas iestādes arī brīdinājušas par iespējamiem elektroenerģijas piegāžu samazinājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits