Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Sniegs un aukstums jau visā ziemeļu puslodē

Vārds «ekstrēmi» vislabāk raksturo atmosfēras procesus, ar kuriem pēdējās nedēļās nākas saskarties Zemes iedzīvotājiem. Ziemeļu puslodē sen neredzēts aukstuma vilnis gaidāms arī nākamajā nedēļā. Bet daudzviet jau tagad sasniegta rekordzema gaisa temperatūra un sasnigusi neredzēti bieza sniega sega. Dienvidu puslodes iedzīvotāji vietām saskārušies ar sen nebijušām lietusgāzēm, bet Austrālijā nupat noslēdzās karstākā desmitgade.

Eksperti šīs laikapstākļu galējības cieši saista ar globālo sasilšanu.Lai gan pēdējos gados Eiropā un citos ziemeļu puslodes reģionos ziema bija kļuvusi siltāka un ar sniegu trūcīgāka, šoziem sals un sniegs radījis virkni problēmu. Pagājušajā nedēļas nogalē Rietumeiropas slēpošanas kūrortos lavīnas laupījušas vismaz desmit cilvēku dzīvību, savukārt Polijā pēdējās dienās nosaluši 13 cilvēki, kopējo šoziem nosalušo cilvēku skaitu palielinot līdz 122. Zviedrija mobilizējusi gandrīz visus ledlaužus, lai atbrīvotu aizsalušo Botnijas līci, raksta _The Local_.Meteorologi prognozē, ka spēcīga ciklona ietekmē stiprs sals un sniegs turpmākajās dienās būs jūtams visās Rietumeiropas valstīs. Snigs pat Vidusjūras salās, kur tā ir reta parādība. Gaidāms, ka janvāris daudzās Rietumeiropas valstīs būs aukstāks par decembri, kas bija neparasti auksts. Piemēram, Īrijā pagājušais decembris bija aukstākais pēdējos 28 gados.Arī Latvijā šī ir pēdējos gados aukstākā un sniegiem bagātākā ziema. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija liecina, ka jau tā biezo sniega segu palielinās šonedēļ gaidāmie nokrišņi. Pēdējās dienās visvairāk sasnidzis Kurzemē, kur sniega biezums Kolkā sasniedzis 41 centimetru. Atkusnis gan gaidāms tikai janvāra beigās.Neparasti aukstu ziemu piedzīvo arī Āzija un Ziemeļamerika. Ziemeļaustrumāzijā šī ir bargākā ziema pēdējo sešdesmit gadu laikā. Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā sasnidzis 25 centimetrus biezs sniegs - lielākais kopš mērījumu sākšanas 1937.gadā. Ķīnas ziemeļos gaisa temperatūra noslīdēja līdz mīnus 32 grādiem pēc Celsija.ASV šī ir aukstākā ziema pēdējo 25 gadu laikā, un šonedēļ aukstums apdraudēja pat Floridas apelsīnu plantācijas, vēsta _Times_.Austrālijā pēdējās nedēļās novērots liels karstums un izcēlušies vairāki mežu ugunsgrēki. Austrālijas Meteoroloģijas birojs (BOM) ziņo, ka 2009.gads bijis otrais karstākais valsts vēsturē, jo vidējā gaisa temperatūra palielinājās par vienu grādu pēc Celsija. 2005.gadā vidējā temperatūra pieauga par 1,5 grādiem pēc Celsija. Daudzos valsts reģionos laikaposms no jūlija līdz decembrim bija visu laiku karstākais, novembrī gaisa temperatūra pārsniedza pat plus 40 grādu atzīmi.BOM informē, ka pēdējos 60 gados katra desmitgade bijusi karstāka par iepriekšējo. Arī Pekinas Meteoroloģiskais birojs šonedēļ novērotos ekstrēmos laikapstākļus ziemeļu puslodē saista ar globālo sasilšanu. Savukārt pašreizējo auksto laiku izraisījis neparasti aukstais ūdens Atlantijas okeānā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits