Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Snoudena dēļ rietumiem esot kļuvis grūtāk tvarstīt islāmistus

Amerikāņu amatpersonas apgalvo, ka pēc tam, kad ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes bijušais darbinieks Edvards Snoudens šomēnes noplūdināja slepenu informāciju par vairākām izlūkošanas programmām, radikālo islāmistu organizācijas ir sākušas mainīt saziņas veidus, tādējādi apgrūtinot centienus izjaukt viņu plānus uzbrukt.

Papildu bažas amerikāņiem rada iespējamība, ka E. Snoudens, kura atrašanās vieta pēc ierašanās Maskavas Šeremetjevas lidostā pagājušajā svētdienā nebija zināma arī trešdien, varētu būt nodevis daļu viņa rīcībā esošās slepenās informācijas Ķīnas un Krievijas varasiestādēm.

Biežāk maina telefonus

ASV un sabiedroto izlūkdienesti pašlaik novērtē, kādas sekas to darbībai radīs E. Snoudena lēmums publiskot ASV Nacionālās drošības aģentūras un britu specdienestu izmantotās metodes telefonsarunu un interneta komunikācijas izsekošanā.

Spiegu aģentūras ir konstatējušas, ka to redzeslokā esošo islāma radikāļu grupējumu locekļi pēdējās nedēļās izvēlas jaunus saziņas ceļus. Avoti no ASV izlūkdienestiem stāsta, ka pagaidām vēl nav iespējams pateikt, vai izmaiņas islāmistu komunikācijas metodēs nav ļāvušas iegūt nozīmīgus datus un vai tagad ir lielāks risks palaist garām brīdinājumus par nākotnes uzbrukumiem, raksta Reuters.

Izlūkdienesti atsakās nosaukt, kādas konkrētas izmaiņas islāmistu savstarpējā komunikācijā ir konstatētas, jo baidās, ka tādējādi atvieglotu viņu pielāgošanos jaunajām metodēm.

Telekomunikāciju eksperti domā, ka, visticamāk, islāmisti ir ierobežojuši sazināšanos internetā un biežāk, nekā ierasts, maina mobilos telefonus, vienlaikus meklējot jaunus ceļus, lai sazinātos tā, lai nav iespējama informācijas noplūde.

Amerikāņu amatpersonas arī uztraucoties, ka E. Snoudens varētu noplūdināt vēl vairāk slepenas informācijas, kas, domājams, ir viņa rīcībā, tādējādi apdraudot pretterorisma operācijas.

Analītiķi atgādina, ka brīdinājumi par draudu pieaugumu ASV nacionālajai drošībai izskanēja arī 2010. gadā, kad interneta vietne WikiLeaks publicēja simtiem tūkstošu ziņojumu, kas vairāku gadu garumā no ASV vēstniecībām visā pasaulē bija sūtīti ASV Valsts departamentam. Tomēr toreiz Vašingtonas bažas izrādījās stipri pārspīlētas.

Vienreizēja iespēja FDD

ASV specdienesti pašlaik strādājot ar domu, ka E. Snoudena rīcībā esošā klasificētā informācija ir nonākusi pie «nedraudzīgu valstu» izlūkdienestiem. Visticamāk, ar to domāti Ķīnas un Krievijas specdienesti, jo pēc ASV pamešanas E. Snoudens ir uzturējies šajās valstīs.

Eksperti un Krievijas specdienestiem tuvu stāvošas personas ir pārliecinātas, ka E. Snoudena atrašanās Maskavā ir vienreizēja iespēja Federālajam drošības dienestam uzzināt detalizētāku informāciju par rietumvalstu spiegošanas metodēm.

«Viņš var sniegt informāciju par datu pārtveršanas tehniskajiem aspektiem,» laikraksta Novaya Gazeta komentētājs Pāvels Felgenhauers sacīja aģentūrai AFP.

Izdevuma Nacionaļnaja Oborona redaktors Igors Korotčenko pauž cerību, ka E. Snoudens dalīsies ar informāciju, piemēram, izpaudīs faktus par Savienoto Valstu elektronisko spiegošanu pret Krieviju. Viņš gan piebilst, ka par iespējamiem kontaktiem ar E. Snoudenu «mēs neko neuzzināsim tuvākos 50 gadus».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits