Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Somijā plāno izskaust smēķēšanu

Somijas valdība plāno ieviest ļoti stingrus smēķēšanas ierobežojumus, lai nākotnē Somija kļūtu par pirmo valsti pasaulē, kas pilnībā izskaudusi smēķēšanas netikumu. Somijā smēķē ap 20% pieaugušo, kas ir viens no zemākajiem rādītājiem Eiropā. Veselības aizsardzības organizācijas mudina valdību sākt nesaudzīgu karu pret smēķēšanu, lai Somija līdz 2040.gadam pilnībā iznīdētu šo kaitīgo ieradumu.

Smēķēšana darbā un sabiedriskās vietās tika aizliegta 1995.gadā, bet 2007.gadā aizliegums tika attiecināts uz bāriem un restorāniem. Šogad jāstājas spēkā noteikumiem, kas aizliedz smēķēt pat savā automašīnā, ja spēkratā ir vēl kāda persona, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu. Plānots arī aizliegt tabakas izstrādājumu izstādīšanu veikalos. Valdības pārstāvis Ilka Oksala intervijā BBC apgalvo, ka stingrā likuma mērķis ir uz visiem laikiem iznīdēt smēķēšanu Somijā. Valdība uzskata, ka ierobežojumi palīdzēs glābt cilvēku veselību un dzīvību, jo ar smēķēšanu saistītas slimības Somijā katru gadu izraisa ap 6000 cilvēku nāvi.

Tabakas ražotāji protestē pret valdības rīcību, jo uzskata, ka lēmums par smēķēšanu vai nesmēķēšanu jāatstāj pašu cilvēku ziņā. Iebildumus pret smēķēšanas ierobežošanas kampaņu izteikuši arī daudzi smēķētāji. Pēc smēķētāja Pekas domām, tas viss pārāk atgādina Džordža Orvela darbos aprakstīto totālo sabiedrības kontroli. Peka intervijā BBC uzsver, ka izvēlas «nonāvēt sevi ar baudu».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits