Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Somijā plāno pieņemt stingrākus ieroču likumus

Es vienmēr esmu gribējis nogalināt pēc iespējas vairāk cilvēku. Vēstījumu ar šādu saturu savās mājās bija atstājis 22 gadus vecais Mati Juhani Sāri, kurš otrdien Kauhajoki pilsētas arodskolā nogalināja desmit cilvēku, pēc tam izdarīja pašnāvību. Savā vēstījumā viņš rakstīja, ka ienīst cilvēci un jau sešus gadus plānojis slaktiņu. Ļaunā nodoma īstenošana kļuva iespējama, kad M.J.Sāri šovasar likumīgi iegādājās šaujamieroci.

Jauneklis ar divām sejām

Somijā tas bija jau otrais slaktiņš skolā nepilnā gadā, jo pagājušā gada novembrī 18 gadu vecais Peka Ēriks Auvinens savā vidusskolā nogalināja astoņus cilvēkus, pēc tam nošāvās pats. Tagad ar jaunu sparu sākušās diskusijas par stingrāku ieroču likumu nepieciešamību, lai neļautu garīgi nelīdzsvarotiem cilvēkiem iegūt šaujamieročus. "Vienu šādu incidentu varētu uzskatīt par ārkārtas gadījumu, bet tagad noticis jau otrs. Esmu šokēta. Tas izraisīs diskusiju par ieroču likumiem," ziņu aģentūrai Bloomberg stāsta Helsinku universitātes socioloģijas profesore Tūla Gordone.

Somijā trešdien bija izsludinātas sēras, lai pieminētu slaktiņa upurus. Viņu apbedīšana varētu aizkavēties, jo slepkava pēc šaušanas bija aizdedzinājis līķus, izraisot ugunsgrēku skolas telpās. Deviņi no desmit upuriem ir ļoti apdeguši, tāpēc viņus nāksies identificēt ar DNS analīžu palīdzību.

Somijas sabiedrība tikmēr mēģina noskaidrot, kas pamudināja M.J.Sāri uz šādu necilvēcīgu rīcību. Skolas vadība viņu raksturo kā klusu jaunekli, bet interneta lapās viņam bija pavisam cita seja. M.J.Sāri sajūsminājās par slepkavām, šausmu filmām, smago mūziku un vardarbīgām spēlēm. Viņam nebija draudzenes, nesen viņš kādā interneta iepazīšanas lapā bija ievietojis sludinājumu, izsakot vēlmi iepazīties ar meitenēm. Sevi viņš raksturoja kā 172 cm garu vīrieti, kurš interesējas par datoriem, seksu, alu un šaušanu mērķī ar savu Walther P22 pistoli.

Likumu nepilnības

Atļauju ieroča iegādei viņš saņēmis tikai šā gada augustā, informē laikraksts Helsingin Sanomat. Pistole viņam esot bijusi vajadzīga šaušanai mērķī. Pagājušonedēļ internetā parādījās videoieraksts, kurā redzams, kā M.J.Sāri šaudās ar pistoli. Pirmdien viņu nopratināja policija, bet nolēma, ka nav pamata atņemt viņam ieroci, jo M.J.Sāri nav izteicis tiešus draudus. Tiesa gan, pēc slaktiņa internetā tika atrasti arī citi videoieraksti, kuros M.J.Sāri rīkojas daudz draudīgāk: viņš raida vairākus šāvienus videokameras virzienā un paziņo: "Jūs mirsiet nākamie!"

Somijā tikt pie šaujamieroča ir diezgan vienkārši; ar vecāku atļauju ieroci var iegādāties jau no 15 gadu vecuma. Tagad izskan aicinājumi pieņemt stingrākus likumus. Somijas premjers Mati Vanhanens pieļāvis iespēju, ka varētu pilnībā aizliegt pistoļu pārdošanu privātpersonām. Līdzīgi priekšlikumi izskanēja jau pēc pagājušā gada slaktiņa, taču pret tiem iebilda šaušanas sporta un mednieku lobijs. "Somija ir ziemeļu zeme, kur medības ir populārs vaļasprieks, ar ko likumīgi nodarbojas tūkstošiem cilvēku. Tas nozīmē, ka daudziem cilvēkiem ir daudz ieroču," secina Somijas prezidente Tarja Halonena. Tomēr tagad no lēmuma par ieroču pieejamības ierobežošanu, visticamāk, neizdosies izvairīties.

Skaitļi

Somijā privātpersonām pieder aptuveni 1,8 miljoni šaujamieroču. Valstī ir ap 650 000 reģistrētu šaujamieroču īpašnieku. Šaujamieroci drīkst iegādāties medībām vai šaušanai mērķī, bet ne pašaizsardzības nolūkiem.

Šaujamieroču skaits uz vienu iedzīvotāju Somijā ir trešais lielākais pasaulē (aiz ASV un Jemenas). Eiropā tikpat bruņota nācija ir vienīgi Šveice, kur pēc militārā dienesta pilsonim ir tiesības paturēt šaujamieroci.

Neraugoties uz plašo saujamieroču izplatību, Somijā ir diezgan zems noziedzības līmenis. Statistika liecina, ka tikai 14% slepkavību tiek pastrādātas ar šaujamieročiem. ASV šis rādītājs ir gandrīz 67%

Somijas jaunieši ar vecāku atļauju drīkst iegādāties šaujamieroci jau no 15 gadu vecuma. Pēc pagājušā gada slaktiņa izskanēja aicinājums paaugstināt šo slieksni līdz 18 gadiem, bet galīgais lēmums nav pieņemts.

Avots: Associated Press

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits