Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Spiegošanā apvainotā Huawei dibinātājs: ASV nevar mūs sagraut

Ķīnas tehnoloģiju giganta Huawei dibinātājs un inženieris Žeņs Dženfejs, komentējot ieilgušo strīdu starp tehnoloģiju ražotāju un Rietumvalstīm, paziņojis, ka ASV nevar sagraut viņa uzņēmumu, inženieri citē portāls The Verge.

Pirmajā intervijā, kopš pagājušā gada decembrī Vankūverā tika arestēta uzņēmuma dibinātāja meita, Dženfejs norādījis, ka ar apsūdzībām, kuras izvirzījušas Kanādas un ASV valdības, nebūs gana, lai sagrautu uzņēmumu.

Paredzams, ka Dženfeja meita tiks izdota ASV. 

ASV un citas Rietumvalstis jau ilgus gadus ir apvainojušas Ķīnas uzņēmumus patentu zagšanā un autortiesību neievērošanā, šobrīd klāt nākušas aizdomas un apvainojumi, ka Huawei izmanto savas tehnoloģijas arī spiegošanas nolūkos. ASV, Jaunzēlande un Austrālija jau ir paziņojušas, ka Ķīnas kompānija nevarēs piedalīties šo valstu 5G infrastruktūras izbūves iepirkumos. 

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo, tiekoties ar Eiropas kolēģiem, izteicis bažas par Huawei, sakot, ka Eiropai var nākties izšķirties starp ASV un Ķīnu. "Mums nav nekas pret uzņēmumu konkurēšanu, taču tas jādara godīgi, atklāti un caurskatāmi, un uzņēmumi to nedrīkst darīt ar kādiem citiem nolūkiem, izņemot biznesa motīvus," uzsvēra Pompeo.

Tikmēr Lielbritānijas Nacionālais kiberdrošības centrs (NCSC) secinājis, ka drošības riski, ko varētu radīt Ķīnas uzņēmuma Huawei ražotais telekomunikāciju aprīkojums, varētu būt pārvaldāmi. 

Uzņēmuma vadītājs sarunā ar BBC norādījis, ka tehnoloģiju milzis ir gatavs Lielbritānijā ieguldīt vairāk nekā līdz šim. "Ja ASV mums neuzticas, tad mēs savas investīcijas pārcelsim no ASV uz Lielbritāniju".

Laikraksts Diena jau iepriekš rakstīja, ka pasaulē vadošais telekomunikāciju aprīkojuma un viens no lielākajiem viedtālruņu ražotājiem Huawei ir ķīniešu lepnums. Privātā uzņēmuma straujā izaugsme notikusi vienlaikus ar Ķīnas ekonomisko izrāvienu un lielvaras statusa nostiprināšanos. Taču uz kompānijas veiksmes stāstu ēnu met gadu gaitā Huawei izvirzītās apsūdzības par mēģinājumiem piesavināties citu idejas, kā arī aizdomas, ka kompānija veic spiegošanu Ķīnas valdības uzdevumā. Šī iemesla dēļ atsevišķās valstīs ir aizliegts izmantot noteiktas Huawei radītās tehnoloģijas.

Uzņēmums jau iepriekš, protams, ir noraidījis ASV un citu valstu izvirzītās apsūdzības, skaidrojot pārmetumus ar konkurentu politisko motivāciju. 

Arī Dženfejs jaunākajā intervijā norādījis, ka uzņēmums "neuzstāda aizmugures durvis" savās tehnoloģijās, jo nevēlas riskēt ar savu reputāciju. Viņš norādīja, ka arī Ķīnas valdība to nedara. 

"Mūsu kompānijas nekad nenodarbosies ar šādām spiegošanas aktivitātēm. Ja mēs esam ko tādu darījuši, tad es slēgšu uzņēmumu," paziņoja inženieris. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits