Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Starptautiskā sabiedrība apšauba Zimbabves vēlēšanu rezultātus

Starptautiskā sabiedrība svētdien apšauba oficiāli izziņotos Zimbabves vēlēšanu rezultātus, saskaņā ar kuriem Zimbabves prezidenta vēlēšanās uzvarējis ilggadējais valsts līderis Roberts Mugabe, bet viņa vadītā partija Zimbabves Āfrikas nacionālā savienība - Patriotiskā fronte (ZANU-PF) parlamentā ieguvusi divu trešdaļu vairākumu.

Zimbabves opozīcija jau paziņojusi, ka vēlēšanas tikušas "nozagtas," savukārt rietumvalstis 31.jūlijā aizvadītājām vēlēšanām veltījušas asu kritiku.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Zimbabves Vēlēšanu komisijas pasludinātajiem balsu skaitīšanas rezultātiem Zimbabves ilggadējais prezidents Mugabe ieguvis 61% balsu, kamēr par opozīcijas līderi Morganu Cvingirai balsojuši tikai 35% vēlētāju. Savukārt Mugabes vadītā ZANU-PF no 210 parlamenta deputātu vietām ieguvusi 150, kas tai dod iespējas grozīt valsts konstitūciju.

Tādējādi 89 gadus vecais Mugabe, kurš atrodas pie varas jau 33 gadus, kopš Zimbabve 1980.gadā oficiāli ieguva neatkarību, ieņems prezidenta krēslu arī septīto pilnvaru termiņu.

Tikmēr 61 gadu vecais Cvingirai jau paziņojis, ka viņa vadītā Kustība par demokrātiskām pārmaiņām (MDC) boikotēs valdības institūcijas un Mugabes uzvaru, kas iegūta, viltojot vēlēšanu rezultātus, apstrīdēs tiesā.

Zimbabves prese vēlēšanu iznākumu svētdien komentē pretrunīgi - valsts kontrolētā avīze The Herald vēsta "Prezidents Mugabe gūst vieglu uzvaru," bet neatkarīgais laikraksts Daily News secina: "Krīze".

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs norādījis, ka Zimbabvē aizvadītajās vēlēšanās pieļauti būtiski pārkāpumi, un paziņojis - ASV "netic, ka vēlēšanu iznākums uzskatāms par Zimbabves tautas gribas ticamu izpausmi".

Savukārt Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs paudis satraukumu par vēlēšanu norisi Zimbabvē.

Austrālija svētdien mudinājusi Zimbabvi rīkot jaunas vēlēšanas.

Tikmēr Eiropas Savienība (ES), kas joprojām uztur spēkā pret Mugabes režīmu vērstās sankcijas, paudusi bažas par "nepilnīgo dalību, kā arī vēlēšanu procesā konstatētajām nepilnībām un atklātības trūkumu".

Savukārt Zimbabves aizsardzības ministrs un tuvs Mugabes sabiedrotais Emersons Mnangagva noraidījis rietumvalstu pārmetumus.

"Rietumiem būs jānokāpj, tiem ir jāatrod trepes un jānokāpj (..). Zimbabvē ir notikušas demokrātiskas vēlēšanas," apgalvoja Mnangagva.

Tajā pašā laikā, protestējot pret vēlēšanu norisi, no amata sestdien atkāpies viens no deviņiem Zimbabves Vēlēšanu komisijas locekļiem.

Mugabem un Cvingirai adresētā vēstulē, kas nonākusi aģentūras AFP rīcībā, Mhululi Njathi norādījis, ka trešdien notikušās vēlēšanas neatbilst godīgu vēlēšanu standartiem.

"Nevēlos uzskaitīt savas atkāpšanās daudzos iemeslus, taču tie visi saistīti ar veidu, (..) kādā vēlēšanas izsludinātas un sarīkotas," teikts vēstulē. "Visa procesa laikā es saglabāju zināmu devu cerības, ka norises laikā procesa godīgumu varēs saglābt. Tas nenotika, tāpēc mans lēmums atkāpties."

Njathi piebildis, ka viņa demisija nekādā ziņā nav saistīta ar vēlēšanu iznākumu.

"Vienlaikus vēlos, lai šī vēstule izrādītu godu Zimbabves tautai par tās izturēšanos ar pašcieņu un mieru visa procesa laikā. Taču tie nav vienīgie brīvu, godīgu un leģitīmu vēlēšanu standarti," uzsvēris demisionējušais Vēlēšanu komisijas loceklis.

Cvangirai šoreiz gan nav mudinājis savus atbalstītājus iziet ielās, kā tas bija 2008.gada vēlēšanās.

Sestdienas vakarā Zimbabves galvaspilsētā valdīja mierīga gaisotne, un nebija manāmi nedz protestētāji, nedz Mugabes atbalstītāji.

Arī svētdien Zimbabves galvaspilsētā situācija ir mierīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits