Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Svaiga gaļa politiskajās medībās

ASV viceprezidentes kandidāte Sāra Peilina ir interesanta ēsma svārstīgo vēlētāju pievilināšanai. Atzīšos, ka ar nepacietību gaidīju pie ārdurvīm nokrītam pagājušās svētdienas The New York Times. Tad uz nedēļas apskata vienpadsmito lapu, kur regulāri tiek publicēta Morīnas Doudas sleja. Šī komentētāja reti liek vilties — viņai ir talants literāri skaistā valodā iepļaukāt politiķus.

Šoreiz Republikāņu partijas kandidāts Džons Makeins bija sagādājis Morīnai īpašu dāvanu — pagājušās piektdienas rītā ne tikai viņai vien iepletās acis, uzzinot, ka par viceprezidenta kandidātu viņš uzaicinājis Sāru Peilinu. "Ko? Kas?" brīnījās daudzi. Televīzijas ziņu kanāla CNN tiešraidē apmulsusi izskatījās pat kāda republikāņu amatpersona, kuras vienīgais komentārs skanēja aptuveni šādi: ticu, ka tā ir laba izvēle, taču neko vairāk par pašu Peilinu jums pateikt nevarēšu, es viņu nepazīstu.

"Kas viņa ir?" atbildes steidzās medīt žurnālisti. 44 gadi. Piecu bērnu māte. Jaunākajam ir tikai četri mēneši. Jau grūtniecības laikā māte uzzināja, ka gaidāmajam mazulim ir Dauna sindroms, taču savas stingrās pārliecības dēļ atteicās no aborta.

Skolā Sāra spēlēja basketbolu un tika iesaukta par barakudu (liela, agresīva zivs). Piedalījās skaistumkonkursā Mis Aļaska. Studēja politiku, bet vairākus gadus nostrādāja televīzijā par sporta komentētāju. 90.gadu vidū tika ievēlēta pašvaldībā, jo solīja zemākus nodokļus. Divus termiņus pēc kārtas bija Vasilas pilsētiņas (6700 iedzīvotāju) mērs, bet pirms diviem gadiem izcīnīja Aļaskas gubernatores krēslu.

Brīvajā laikā makšķerē un medī, skrien maratonus, brauc ar sniega motociklu. Līdzīgas intereses ir viņas vīram Todam.

Svārstīgie vēlētāji

Kad ziņkārība par Peilinas biogrāfiju bija daudz maz apmierināta, parādījās nākamais būtiskais jautājums — vai viņai ir pietiekami daudz politiskās pieredzes, lai kļūtu par lielvalsts viceprezidenti?

Līdzšinējā ASV vēsturē bijuši deviņi gadījumi, kad prezidenta nāves vai atkāpšanās dēļ pienākumus pārņēmis viceprezidents. Vai Peilina to spētu? Makeinam nupat palika 72 gadi, un nav noslēpums, ka viņam četrreiz operēta melanoma — viens no agresīvākajiem ādas audzējiem.

"Atvainojiet, bet es neticu, ka Makeins nodzīvos visu savu termiņu," kādu vēlētāju citē The New York Times (veiksmīgas pārvēlēšanas gadījumā ASV prezidents amatā var būt astoņus gadus).

Šī vēlētāja dzīvo Mičiganas štata Makombā — vienā no daudzajiem vēlēšanu apgabaliem, kas parasti svārstās par atbalstu republikāņiem vai demokrātiem un lēmumu pieņem pēdējā mirklī.

Arī šogad svārstīgo vēlētāju ir daudz. Aptaujas vēl pirms pusotras nedēļas liecināja, ka gan republikāni Džonu Makeinu, gan demokrātu Baraku Obamu atbalsta vienāds vēlētāju skaits — aptuveni 45%. Un šie cipari mēdz lēkāt uz vienu vai otru pusi.

Obamas (47) uzvara demokrātu priekšvēlēšanās sarūgtināja daudzus Hilerijas Klintones atbalstītājus, no kuriem gandrīz trešdaļa spītīgi saka, ka drīzāk balsos par Makeinu, nevis politikā mazpieredzējušo Obamu. Savi spītnieki ir arī republikāņiem — salīdzinoši brīvdomīgo Makeinu īpaši nemīl konservatīvais spārns.

Aplaudē un svilpj

"Viņai ir stingrs raksturs, viņa ir godīga, un viņai ir kvēla apņēmība strādāt sabiedrības labā — tieši šādu cilvēku mums vajag Vašingtonā," tā savu izvēli pirmajā kopīgajā kampaņas pasākumā pagājušajā piektdienā pieteica Makeins. "Kad iepazīsiet viņu vairāk, būsiet tikpat patīkami pārsteigti kā es."

Kristīgi konservatīvā bloka pirmā reakcija bija prieks. "Ziniet, pirms tam visi bija depresijā. Visi," saka Republikāņu nacionālās koalīcijas par dzīvību vadītāja Kolīna Paro. Tagad viņa ir sajūsmā par Peilinas nostāju: aizliegt abortus, nepieļaut viendzimuma laulības un nepiešķirt šādiem pāriem sociālas garantijas, aizliegt embrionālo cilmes šūnu izpēti un panākt, ka bioloģijas stundās skolā tiek mācīta gan zinātne par evolūciju, gan radīšanas teorija — reliģisks uzskats, ka Visumu un dzīvību ir radījis augstāks spēks.

Savu viedokli publiski paspējušas paust arī Klintones fanes. Jā, šīs būs vēsturiskas vēlēšanas, jo demokrātu uzvaras gadījumā par ASV prezidentu pirmo reizi kļūs afroamerikānis, savukārt republikāņi pirmo reizi vēlētā amatā Baltajā namā ievedīs sievieti. "Taču es to uzskatu par cinisku lēmumu," Makeina soli kritizē The Washington Post komentētāja Rūta Markusa. "Klintones kandidatūra man patika tāpēc, ka tā nebija balstīta uz dzimumu. "Esmu lepna, ka varētu kļūt par pirmo sievieti ASV prezidenta amatā. Taču es to nedaru tikai tāpēc, ka esmu sieviete," viņa teica, "bet gan tāpēc, ka uzskatu sevi par piemērotu un pieredzējušu personu." Vai tiešām Makeins uzskata, ka sievietes ir dumjas? Tik dumjas, ka pāries viņa pusē, ignorējot jautājumus, kas viņām ir svarīgi?"

Kad jūnijā Klintone paziņoja par izstāšanos no vēlēšanu cīņas, viņa pateicās saviem 18 miljoniem vēlētāju. "Hilerija teica, ka atstājusi 18 miljonus plaisu augstākajos un cietākajos stikla griestos Amerikā. Taču izrādās, ka Amerikas sievietes vēl nebūt nav zaudējušas. Mēs šos griestus sašķaidīsim uz visiem laikiem," pirmoreiz izejot nacionālas politikas arēnā, paziņoja Peilina.

Skandāli un sensācijas

Makeina solītie pārsteigumi tik tiešām ir sākušies, un burtiski katra diena ir nesusi jaunus atklājumus par Peilinu. Es nepārspīlēju.

Līdz šim Makeina spēcīgākais arguments pret Obamu bija īsā pieredze Vašingtonā. Tagad viena no televīzijām arhīvā atrada interviju, kurā Peilina pirms dažiem mēnešiem atjoko, ka nemaz nevar atbildēt uz jautājumu, vai būtu gatava būt viceprezidente, jo īsti nezina, kādi pienākumi šajā amatā ir jāveic.

Kad viņai uzdeva jautājumu par spēju tikt galā ar nacionālās drošības jautājumiem, Peilina atbildēja, ka pieredze viņai ir: "Mēs Aļaskā katru dienu pāri Beringa šaurumam redzam Krieviju."

Jau piektdien, kad Makeins cildināja Peilinu kā ētisku politiķi (viņa esot atmaskojusi pat savas partijas biedru korumpētību), atklātībā nāca ziņa, ka pret pašu gubernatori sākta izmeklēšana par privātu izrēķināšanos, izmantojot dienesta stāvokli — viņa atlaidusi sabiedriskās kārtības komisāru, jo šis vīrietis savukārt atteicies no darba policijā padzīt Peilinas bijušo svaini. Māsas ģimenē notika šķiršanās un cīkstēšanās par bērnu uzraudzības tiesībām. Pret Peilinu sākta izmekēšana, un tās rezulāti būs zināmi oktobrī.

Pirmdien medijus aplidoja sensācija, ka Peilinas meita Bristole (17) ir piektajā grūtniecības mēnesī. Tas ir kā pliķis politiķei, kas iebilst pret dzimummācību skolās un uzskata, ka labākais veids, kā pasargāt pusaudžus no nevēlamas grūtniecības, ir atturēšanās no seksa, nevis pretapaugļošanās līdzekļu lietošana. Makeina štābs nekavējoties izplatīja paziņojumu, ka grūtniecība ir privāta lieta, bet apstiprināt šo faktu publiski veicinājušas internetā izplatītās baumas. Makeins par to esot zinājis jau agrāk.

Pats Makeins ar Peilinu pirmoreiz esot ticies februārī kādā sanāksmē un pēc 15 minūšu ilgas sarunas viņam prātā palicis "radniecīgais gars" atstāsta Makeina palīgi. Otrā tikšanās aci pret aci bijusi tikai pagājušajā ceturtdienā, kad pēc stundu ilgas sarunas viņš pieņēmis lēmumu aicināt Peilinu kopā startēt uz Balto namu.

Vaukšķi arī Amerikā

Visus šos pēdējo dienu atklājumus stoiskā mierā uztver konservatīvais The Weekly Standard. "Viņu izsmies un parodēs. Viņas vārdi tiks sagrozīti, bet biogrāfija pārrakstīta. Viņi darīs visu, lai liegtu amerikāņu tautai pašai izveidot viedokli par Sāru Peilinu," par šādu politisko konkurentu reakciju brīdina žurnāla komentētājs Viljams Kristols.

Un viņam ir zināma taisnība. Morīna Douda strādā liberālā laikrakstā. Savākusi pirmo skopo informāciju par Sāru Peilinu, The New York Times komentētāja ļāvās satīras lidojumam. Vispirms pasūdzējās, ka vēlēšanu saspringtais grafiks laupījis iespēju vakaros iegrimt dīvānā un noskatīties kārtējo banālo filmu, kas domāta sieviešu auditorijai. Kas to būtu domājis, ka kārtējais Pelnrušķītes stāsts atnāks pats?! Tad seko Doudas piedāvājums filmas scenārijam: "Reiz viņa žurnālam Vogue teica, ka grūti tikt galā ar preses komentāriem par izskatu. "Es vēlos, lai viņi pievērš uzmanību problēmām, nevis maniem melnajiem zābakiem.""

Protams, filmā šī čiksa piedzīvo likteņa izaicinājumu — prezidents jau pirmajā dienā aizrijas ar cepumu [tā gadījās Džordžam Bušam], un viņa, kas divus gadus bijusi lielas iglas gubernatore, kļūst par armijas virspavēlnieci.

Filma beidzas ar skatu, kurā bijusī skaistumkaraliene izlaiž matus, noņem brilles, uzvelk rubīnkrāsas platformenes ar vaļēju purngalu. Tad uz vienas no salām Beringa šaurumā nostājas iepretīm Vladimiram Putinam, noliek sāņus mātes piena atsūknēšanas pumpi, notēmē šauteni un salti paziņo, ka viņai ir laba pieredze ar krieviem, jo Aļaska ir blakus. "Tinies, komunist!" viņa saka. "Es šauju labāk nekā Diks Čeinijs!" [viceprezidents medībās nejauši ievainoja savu paziņu].

Iespējams, šobrīd tik tiešām suņi tikai skaudīgi rej, bet karavāna iet tālāk. Taču to gribot negribot sarūpējis pats Makeins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits