Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Svin karalienes Elizabetes II valdīšanas dimanta jubileju

Lielbritānija nedēļas nogalē piedzīvos svinību sēriju par godu karalienes Elizabetes II valdīšanas dimanta jubilejai. No 2. līdz 5. jūnijam, kad valstī izsludinātas brīvdienas, notiks gada garumā plānoto svinību kulminācija, atzīmējot 60 gadu, kopš 1952. gadā Elizabete II 25 gadu vecumā kļuva par Lielbritānijas karalieni. Šāda dimanta jubileja ir rets notikums, ko briti pēdējo reizi svinēja pirms 115 gadiem.

Londona kļuvusi par svinību epicentru, sagaidot viesu pulkus, kas vēlas piedalīties gada grandiozākajā karaliskās ģimenes notikumā. Vairāk nekā pusmiljons britu sabrauks Londonā, un viņiem pievienosies simtiem tūkstošu ārzemnieku, vēstī laikraksts The Daily Telegraph.

Svinībās valsti pieskandinās zvanu skaņas, lūgšanas un procesijas, un īpašs solās būt svētdien paredzētais kuģojums pa Temzas upi. Tajā piedalīsies tūkstoš kuģu, kuriem pa priekšu peldēs ziediem rotātā karaliskā barža.

Pirmdienas vakara īpašo dimanta jubilejas koncertu no Bakingemas pils pagalma tiešraidē pārraidīs arī Latvijas Televīzijas (LTV) pirmajā kanālā. Tam sekos svinīgā lāpu iedegšanas ceremonija. Visā Lielbritānijā tiks iedegts 2012 lāpu.

Elizabete II kļuvusi par otro britu monarhu, kas tronī atradies 60 gadu. Līdz šim viņu pārspējusi tikai karaliene Viktorija, kura valdīja 63 gadus un 216 dienu.

Briti solās svinēt kā vēl nekad agrāk. «Vienlaikus ir gan svinīga, gan arī nedaudz skumja izjūta, jo ļaudis zina, ka savā dzīvē neko tādu vairs nepiedzīvos,» USA Today stāstīja Sallija Bēdela-Smita, kura sarakstījusi karalienes biogrāfiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netanjahu nav atbildējis uz Libānas pamiera plānu

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ceturtdien paziņoja, ka viņa valdība nav reaģējusi uz ASV un to sabiedroto aicinājumu par 21 dienu ilgu pamieru Izraēlas un Libānas kaujinieku grupējuma...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits