Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tūkstošiem cilvēku bēg no uzbrukuma Tamilu tīģeriem

Šrilankas armijas un separātistu cīņas pēc sevis atstāj civiliedzīvotāju līķus.

Iespējams, drīzumā tiks pielikts punkts vienam no pasaulē asiņainākajiem pilsoņu kariem, kas jau kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem norisinās Dienvidāzijas valstī Šrilankā. Valsts armija šonedēļ sāka izšķirošu uzbrukumu lielākās etniskās minoritātes tamilu separātistu grupējumam Tamilu tīģeri, kas līdz šim kontrolēja lielāko daļu valsts ziemeļaustrumu rajonu.

Dumpinieku kontrolē palikuši vien daži kvadrātkilometri teritorijas, tādēļ pašlaik Tamilu tīģeri vairāk atgādina apjukušu kaķēnu, kurš vēl pēdējiem spēkiem paildzina zaudētu cīņu.

Taču šo cīņu dēļ cieš tūkstošiem civiliedzīvotāju. Daļa no viņiem ar varu iesprostoti kara zonā, bet citi aizbēguši uz Šrilankas valdības kontrolēto teritoriju, kur viņus sagaida necilvēciski dzīves apstākļi pārblīvētās bēgļu nometnēs. Pienāk pretrunīgas ziņas, cik no civiliedzīvotājiem ir gājuši bojā.

Bēgļu straumes

Kopš pirmdienas no kaujinieku kontrolētās teritorijas Šrilankā ieradušies vismaz 95 tūkstoši cilvēku, aģentūrai Reuters trešdien pavēstīja Šrilankas armijas pārstāvji. Līdz trešdienai divas bēgļu nometnes bija sasnieguši tikai 7500 no viņiem. ASV Valsts departaments paziņoja, ka kara zonā joprojām atrodas 120 tūkstoši civiliedzīvotāju. Starptautiskais Sarkanais Krusts apgalvo, ka šiem cilvēkiem ir apgrūtināta pieeja dzeramajam ūdenim, pārtikai un medicīniskai aprūpei. Šogad Tamilu tīģeru kontrolētās teritorijas atstājuši aptuveni 167 tūkstoši cilvēku.

Masīvās bēgļu straumes šonedēļ sāka plūst pēc tam, kad Šrilankas armija uzspridzināja daļu no 12 kilometru garā un gandrīz četrus metrus augstā zemes uzbēruma, ko izveidojuši separātisti. Caurums aizsargvalnī ļāva tūkstošiem cilvēku atstāt tamilu dumpinieku kontrolēto teritoriju. Šrilankas Aizsardzības ministrija ziņo, ka tamilu nemiernieku kontrolē palikuši aptuveni 13 kvadrātkilometri zemes valsts ziemeļaustrumu piekrastē.

Līdz šim nav zināms konkrēts bojāgājušo skaits šīsnedēļas cīņās starp Tamilu tīģeriem un Šrilankas armiju. Šrilankas valdība apgalvo, ka pēdējās dienās nogalināti aptuveni 30 miermīlīgie iedzīvotāji. Savukārt dumpinieki uzskata, ka to skaits sasniedzis tūkstoti. Nevienam apgalvojumam nav droša apstiprinājuma, tomēr ANO aprēķinājusi, ka pēdējo trīs mēnešu laikā pilsoņu karā dzīvības zaudējuši 4500 civiliedzīvotāji, raksta BBC.

Tīģeri nepadošoties

ANO un atsevišķas valstis apsūdzējušas Tamilu tīģerus centienos piespiest cilvēkus palikt kara zonā un cīnīties pret armiju. Šrilankas valdība tiek apsūdzēta apdzīvoto rajonu apšaudīšanā. Abas puses noraidījušas šos apvainojumus. Šrilankas armija apgalvo, ka pret to cīnās aptuveni 300—400 tamilu kaujinieku un ka drīzumā tai izdosies izbeigt pilsoņu karu, kas ilgst jau no 1983.gada.

Tamilu tīģeri paziņojuši, ka nepadosies un turpinās virzīties uz savu mērķi — izveidot neatkarīgu tamilu valsti.

***

Tamilu tīģeri

Izveidota 1976.gadā, lai panāktu neatkarīgas tamilu valsts izveidi Šrilankas ziemeļaustrumos.

32 pasaules valstis, to vidū ASV, Eiropas Savienības dalībvalstis un Indija, to atzinušas par teroristisku organizāciju.

Pirmā uzbrukumos izmantoja sprāgstvielu jostu. Veikusi vairāk pašnāvnieku uzbrukumu nekā Hamas, Islāma džihāds un Al Qaeda kopā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits