Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ukrainas parlaments atbalsta reģionālās valodas statusa piešķiršanu krievu valodai

Ukrainas parlaments otrdien pirmajā lasījumā atbalstīja ārkārtīgi pretrunīgi vērtēto ieceri par reģionālās valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

Par likumprojektu, kura dēļ parlamentā jau iepriekš izraisījušās plašas nekārtības un pat deputātu kautiņi, nobalsoja 234 likumdevēji. Lai likumprojekts tiku atbalstīts, bija nepieciešamas vismaz 226 deputātu balsis.

Lai iecere stātos spēkā, tā deputātiem vēl jāatbalsta otrajā lasījumā. Likumprojektā vēl iespējamas izmaiņas. Ja likums tiks apstiprināts, krievu valoda kļūs par reģionālo valodu tajos Ukrainas reģionos, kur tā ir dzimtā valoda vismaz 10% iedzīvotāju. Tas nozīmē, ka reģionālās valodas statuss krievu valodai tiks piešķirts 13 no 27 administratīvi teritoriālajām vienībām, arī Kijevā un Sevastopolē.

24.maijā Ukrainas parlamenta deputāti jau mēģināja pieņemt šo likumprojektu pirmajā lasījumā, taču sēžu zālē izcēlās plašas nekārtības un pat kautiņi opozīcijas un vairākuma likumdevēju starpā.

Tikmēr otrdien pie Ukrainas parlamenta ēkas bija pulcējušies vairāki tūkstoši protestētāju - gan ieceres pretinieki, gan atbalstītāji. Starp miliciju un opozīcijas aktīvistiem mītiņā izraisījās īsas sadursmes, kurās lietā tika likta arī asaru gāze. Savukārt opozīcijas politiķi paziņojuši, ka visā valsts teritorijā tiks sākta beztermiņa akcija pret likumprojekta pieņemšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits