Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Viceprezidenta kandidātu debatēs neliels pārsvars demokrātam Baidenam

CNN un CBS News aptaujas pēc ceturtdienas vakara viceprezidenta amata kandidātu priekšvēlēšanu debatēm liecina, ka vēlētājus tajās vairāk pārliecinājis demokrātu kandidāts Džo Baidens.  Šādi apgalvoja 51% aptaujāto cilvēku, savukārt viņa konkurenti Sāru Peilinu par uzvarētāju uzskatīja 36%. Vienlaikus 54% respondentu atbildēja, ka S.

Peilina viņiem šķitusi cilvēcīgāka, kamēr Dž.Baidens atstājis "tipiska politiķa" iespaidu. Pārliecinošs vairākums aptaujāto cilvēku arī norādīja, ka S.Peilina ir runājusi labāk kā gaidīts. Tomēr tikai 42% respondentu uzskatīja, ka viņa ir gatava viceprezidenta amatam. Par Dž.Baidenu šādās domās bija 87% aptaujāto cilvēku.

"Viņiem bija divas dažādas stratēģijas," debati CNN raksturoja demokrātu politiskās stratēģijas veidotājs Pols Begala. "Džo Baidena stratēģija bija kritizēt [republikāņu prezidenta kandidātu Džonu] Makeinu, sasaistot viņu ar pašreizējās situācijas turpināšanos un Buša politiku. Sāras Peilinas stratēģija bija aizstāvēt Sāru Peilinu un uzspodrināt savu pabojāto tēlu un, manuprāt, tas viņai izdevās tīri labi."

Viņa Republikāņu partijas kolēģe Eimija Holmsa sacīja, ka S.Peilina "uzsvēra personisko mātes un gubernatores pieredzi un savas sekmes reformatores un starpnieces lomā".

Vienīgajās viceprezidenta amata kandidātu priekšvēlēšanu debatēs abi politiķi centās pierādīt savas partijas prezidenta kandidāta pārākumu pār konkurentu un paša gatavību kalpot par viņa palīgu. Dž.Baidens vairākkārt kritizēja pašreizējā prezidenta Džordža V.Buša administrāciju un apgalvoja, ka Dž.Makeins turpinās viņa politiku, savukārt S.Peilina apgalvoja, ka B.Obama būtu "bīstama izvēle" prezidenta amatam sava "naivuma" un pieredzes trūkuma dēļ.

Debatēs galvenokārt tika apspriesta ASV stratēģija Irākā, klimata pārmaiņas un ekonomiskā krīze. Dž.Baidens apgalvoja, ka republikāņu kandidātam nav konkrēta plāna Irākas konflikta atrisināšanā, uz ko S.Peilina norādīja, ka B.Obama balsoja pret ārkārtas līdzekļu piešķiršanu Irākā izvietotajiem spēkiem, kas liecinot par situācijas smaguma neizpratni. CNN gan norāda, ka Dž.Makeins šajā balsojumā nepiedalījās un vēlāk pierunāja Dž.Bušu uzlikt veto pieņemtajam likumprojektam. Par jauno ārkārtas līdzekļu piešķiršanas plānu balsoja abi prezidenta kandidāti.

Runājot par klimata pārmaiņām, S.Peilina uzsvēra, ka tiek pārspīlēta cilvēku loma globālajā sasilšanā. Viņasprāt, ne mazāk klimatu ietekmē "cikliskās temperatūras pārmaiņas uz mūsu planētas". Dž.Baidens atbildot apgalvoja, ka globālā sasilšana "viennozīmīgi ir cilvēku izraisīta". "Ja nesaprotat problēmas cēloni, nevarēsiet arī izstrādāt risinājumu," viņš sacīja.

Abi debatētāji arī aizstāvēja sava kandidāta ekonomikas krīzes pārvarēšanas plānu un kritizēja otras partijas ieceres. S.Peilina uzsvēra Dž.Makeina aktīvo atbalstu 700 miljardus ASV dolāru vērtajam ekonomikas glābšanas plānam, dēvējot viņu par "cīnītāju". Savukārt Dž.Baidens aizstāvēja B.Obamas plānu ekonomikas stimulēšanai, kas balstās uz valsts budžeta un nodokļu politikas pārstrukturēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits