Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

VIDEO: Argentīnā uziet 75 labi noglabātus nacistiskās Vācijas laika priekšmetus

Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā kādā ēkā slepenā istabā uziets nacistiskās Vācijas diktatora Ādolfa Hitlera krūšutēls, statuete ar ērgli un kāškrustu un citi kopumā 75 labi saglabājušies režīma atribūti, vēsta CNN.

Policija līdz šim atklājumam nonākusi, izmeklējot mākslas priekšmetu neatļautu tirdzniecību. Telpa, kur šie priekšmeti atrasti, bijusi kādā ēkā nomaļā pilsētas rajonā. Mazās istabas durvīm priekšā bijis aizstumts grāmatu plaukts. Policija neatklāj, kā izzinājusi ceļu uz šo telpu, taču pastāstījusi, ka pārbaudītas kopumā trīs mājas. Netiek atklāts arī atrasto vērtību iespējamā īpašnieka vārds.

"Mēs atradām priekšmetus stikla kārbās telpā, kas ir absolūti nepieejama," pavēstījuši Argentīnas policijas kultūras mantojuma aizsardzības inspekcijas pārstāvji.

Vairāki no atradumiem, piemēram, harmonikas un spēļu klucīši, bijuši savos oriģinālajos iepakojumos. Atrasti arī salokāmie lineāli un kompasi ar visām pavadzīmēm samta iepakojumos. Tika atrasta arī nacistiskā režīma laika medicīnas iestādes ierīce cilvēka galvaskausa izmērīšanai, kāda, iespējams, izmantota holokausta noziegumu laikā.

Plašās kolekcijas atrašanās Argentīnā varētu būt skaidrojama ar to, ka pēc Otrā pasaules kara daudzi nacisti, bēgot no apsūdzībām, apmetās šajā valstī, kuras prezidents Huans Perons atvēlēja viņiem mierīgu dzīvi. Pašlaik Argentīnā dzīvo vairāk nekā 3,5 miljoni vācu pēcnācēju.

Argentīnas izraēliešu biedrības pārstāvis Alberto Indijs par šiem atradumiem izteicies emocionāli.

"Mēs zinām viņu vēsturi, šausmīgos (tādu ārstu kā) Jozefa Mengeles eksperimentus," viņš paudis. "Kad es redzu šos priekšmetus, es vēlreiz pārmetu cilvēcei šo baismīgo laikmetu".

Līdz ar citiem atradumiem policija uzgājusi arī mumificētus dzīvniekus un ķīniešu mākslas darbus, kas nepārprotami esot paredzēti melnajam tirgum.

Top komentāri

Sara
S
Ka so zinu pardzivos zidi, kuri uz Vacijas rekina, vaciesi, kuriem nav nekada sakara ar karu tiek apzagti, sanem simtiem milijardu eiro?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits