Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

WikiLeaks publisko dokumentus par valstu iedzīvotāju izspiegošanas tehnoloģiju nozari

Tīmekļa medijs WikiLeaks atklātībai nodevis vairākus simtus failu, kas ļauj gūt ieskatu globālajā industrijā, kura pasaules valstu valdības apgādā ar tehnoloģijām savu pilsoņu izspiegošanai.

WikiLeaks publiskojis informāciju par aptuveni 160 uzņēmumiem 25 valstīs, kuri izstrādā tehnoloģijas, kas ļauj izsakot un uzraudzīt cilvēkus ar to mobilo tālruņu, elektroniskā pasta un tīmekļa pārlūka vēstures datu starpniecību.

"Šodien mēs publiskojam 278 failus, kas vēsta par starptautiskās masu novērošanas industrijas realitāti - šī industrija pārdod aprīkojumu kā diktatoriem, tā demokrātijām, lai izsekotu iedzīvotājus," žurnālistiem skaidroja WikiLeaks vadītājs Džūljens Asanžs.

Viņš stāstīja, ka pēdējo desmit gadu laikā šī nozare no slepenas industrijas kļuvusi par milzīgu starptautisku biznesu. Dokumenti apskatāmi tīmekļa vietnē http://wikileaks.org/the-spyfiles.html.

Cita starpā šajā vietnē atrodamas arī lietošanas pamācības novērošanas sistēmām, kas tikušas pārdotas represīvajiem arābu režīmiem.

Informācija par šiem darījumiem atklātībā nonākusi, gan pateicoties gadu desmitiem valdījušo režīmu gāšanai Ēģiptē un Lībijā, gan WikiLeaks, tā mediju un partneru veiktajai izpētei.

Šādas iekārtas pārdotas gan Sīrijai un Lībijai, gan Tunisijai un Ēģiptei. "Tās domātas, lai medītu cilvēkus un tos nogalinātu," skaidro bijušais WikiLeaks pārstāvis un Vašingtonas universitātes datoru eksperts Džeikobs Abelbaums.

Eksperti atzīst, ka šobrīd šīs nozares darbība absolūti netiek uzraudzīta, un mudina pasaules valstu valdības pieņemt jaunus likumus, nosakot šādu tehnoloģiju eksportēšanas kārtību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Toyota atsakās no olimpisko spēļu sponsorēšanas

Japānas autobūves kompānija "Toyota" atteikusies no olimpisko spēļu sponsorēšanas, kā iemeslu minot to, ka spēles kļuvušas "arvien politiskākas" un sportisti tajās paliek otrajā...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits