Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ziemeļkoreja valsts dibinātāja dzimšanas dienā tomēr neveic raķetes izmēģinājumu

Pretēji daudzu novērotāju prognozēm Ziemeļkoreja pirmdien, kad tiek atzīmēta valsts dibinātāja Kima Irsena 101.dzimšanas diena, tomēr nav veikusi raķetes izmēģinājumu.

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija gan informē, ka tā joprojām rūpīgi uzmana situāciju un ir gatava iespējamajai Ziemeļkorejas raķetes palaišanai. Tomēr amatpersonas neuzskata, ka Ziemeļkoreja Kima Irsena dzimšanas dienā plāno palaist raķeti vai veikt jaunu kodolizmēģinājumu. "Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkoreja Saules dienā, kas šodien ir 101.Saules diena, nav veikusi raķetes izmēģinājumu," apliecināja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

Ziemeļkorejas dibinātājs Kims Irsens dzimis 1912.gadā, un vadīja valsti no tās dibināšanas 1948.gadā līdz pat savai nāvei 1994.gadā. Pēc Kima Irsena nāves varas grožus Ziemeļkorejā pārņēma viņa dēls Kims Čenirs.

Ziemeļkorejas pašreizējais līderis Kims Čenuns, kurš varu pārņēma 2011.gada nogalē pēc sava tēva Kima Čenira nāves, naktī uz pirmdienu kopā ar valsts augstākajām amatpersonām un armijas vadību piedalījās svinībās par godu sava vectēva 101.dzimšanas dienai.

Spriedze Korejas pussalā pakāpeniski pieaugusi, kopš Ziemeļkoreja decembrī izmēģināja tāla darbības rādiusa raķeti, bet februārī veica savu trešo kodolizmēģinājumu. Phenjana pēdējo nedēļu laikā pastāvīgi izsaka draudus par iespējamo karadarbības sākšanu, tostarp draudot pielietot kodolieročus. Tiesa, eksperti apšauba komunistiskās valsts spējas savus draudus īstenot. Starptautiskā sabiedrība bija nobažījusies, ka Phenjana par godu Kima Irsena dzimšanas dienai varētu palaist vēl kādu ballistisko raķeti, jo Ziemeļkorejai raksturīgi atzīmēt valstiskas nozīmes datumus ar augsta ranga militāriem izmēģinājumiem.

Tomēr, lai gan pirmdien Ziemeļkoreja nav veikusi raķetes izmēģinājumu, spriedze pussalā nav mazinājusies, jo Phenjana noraidījusi Dienvidkorejas aicinājumu uz sarunām, lai apspriestu iespējas normalizēt attiecības un atjaunot Kesonas industriālā parka darbību.

Arī ASV, kā jau ziņots, piedāvājušas Ziemeļkorejai sarunas, ja tā spers "jēgpilnus soļus" pretī mieram. ASV valsts sekretārs Džons Kerijs aicināja Phenjanu atkāpties soli atpakaļ un apliecināja, ka Savienotās Valstis ir gatavas sarunām par kodolatbruņošanos ar nosacījumu, ka Phenjana pierādīs, ka godā saistības, ko ir uzņēmusies. Kerijs arīdzan uzsvēra, ka starptautiskā sabiedrība šajā jautājumā ir vienota, ko apliecinājušas sarunas Ķīnā un Dienvidkorejā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Baidens: Putina karš nav sasniedzis savus mērķus

ASV prezidents Džo Baidens otrdien uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā pavēstīja, ka Krievijas diktatora Vladimira Putina izvērstais karš nav sasniedzis savus mērķus, taču tas neatceļ nepieciešamību...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits