Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ziemeļkorejas vadonis gatavojas varas maiņai

Ziemeļkorejas vadonis Kims Čen Irs ir smagi slims ar aizkuņģa dziedzera vēzi un varētu nodzīvot ne vairāk kā piecus gadus. Šādu informāciju pirmdien izplatīja Dienvidkorejas televīzija, atsaucoties uz informācijas avotiem izlūkdienestos. Šīs ziņas izraisīja satraukumu Dienvidkorejā, jo korejieši baidās, ka pēc Kima Čen Ira nāves komunistiskā kaimiņvalsts varētu ieslīgt haosā, kas apdraudētu Dienvidkorejas drošību. Ziemeļkorejas arsenālā tagad ir arī atombumbas, bet nav skaidrs, kas uzņemtos valsts un armijas vadību pēc Kima Čen Ira nāves.

Vadoņa slimības

Baumas par 67 gadus vecā vadoņa slikto veselības stāvokli klīst jau labu laiku; pirms gada parādījās ziņas, ka Kims Čen Irs pārcietis infarktu. Komunistiskās valsts plašsaziņas līdzekļi atturējušies izplatīt informāciju par vadoņa veselības stāvokli, tomēr nesen televīzijā pārraidītie kadri pastiprināja aizdomas par Kima Čen Ira vārgo veselību. Dienvidkorejas izlūkdienestu rīcībā ir ziņas, ka Kims Čen Irs jau sen slimo ar diabētu un sirds slimībām. Aizkuņģa dziedzera vēzis ir vēl nopietnāka diagnoze, jo tikai ap 5% pacientu pēc vēža atklāšanas nodzīvo ilgāk par pieciem gadiem, informē Reuters.

Kims Čen Irs pie varas Ziemeļkorejā ir jau kopš 1994.gada, kad nomira viņa tēvs Kims Ir Sens. Ziemeļkorejas plašsaziņas līdzekļi viņu attēlo kā diženu vadoni, kas aizstāv komunistisko valsti pret imperiālistu sazvērestību. Ziemeļkorejas politikas pētnieki brīdina, ka pagaidām pāragri runāt par drīzo Kima Čen Ira nāvi, jo informāciju par viņa veselības problēmām ir grūti pārbaudīt.

Kurš būs pēctecis?

Baumas par Kima Čen Ira trauslo veselību likušas uzdot jautājumus par iespējamo varas maiņu Ziemeļkorejā. Nesen parādījās ziņas, ka Kima Čen Ira pēcteča lomai tiek gatavots viņa jaunākais dēls Kims Čen Uns. 26 gadus vecais jauneklis esot saņēmis tēva atbalstu; oficiāls paziņojums par viņa apstiprināšanu paredzēts 2012.gadā, kad Ziemeļkoreja svinēs 100 gadu jubileju kopš Kima Ir Sena dzimšanas. Taču slimā vadoņa nāve varētu pasteidzināt varas nodošanu Kimam Čen Unam. Politikas analītiķi uzskata, ka tādā gadījumā viņš būs vājš līderis, kurš būs atkarīgs no vecās komunistu elites lēmumiem.

Dienvidkoreja baidās, ka pēc Kima Čen Ira nāves kaimiņvalstī sāksies haoss. Miljoniem nabadzīgo Ziemeļkorejas iedzīvotāju varētu izmantot izdevību, lai bēgtu uz bagāto Dienvidkoreju. Ekspertu aprēķini liecina, ka Ziemeļkorejas komunistiskā režīma sabrukums un Ziemeļkorejas pievienošana Dienvidkorejai varētu izmaksāt vismaz triljonu dolāru (500 miljardi latu). Ziņas par Kima Čen Ira smago slimību pirmdien izraisīja akciju kursa kritumu Dienvidkorejas biržās, jo analītiķi bija satraukti par gaidāmo nestabilitāti. Citi eksperti gan uzskata, ka vēl ir pāragri apbedīt Kimu Čen Iru. "Dienvidkorejas un Japānas plašsaziņas līdzekļi jau vairākkārt apbedījuši Kimu Čen Iru, bet katru reizi viņš "augšāmcēlies" no miroņiem," ziņu aģentūrai RIA Novosti stāsta Ziemeļkorejas politikas pētnieks Aleksandrs Voroncovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits