Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zimbabvē izšķērdīgi atzīmē Mugabes dzimšanas dienu

Nabadzībā slīgstošajā Zimbabvē sestdien notiek krāšņas prezidenta Roberta Mugabes 85.dzimšanas dienas svinības. Jau no rīta uz prezidenta dzimtajā pilsētā Činhoji notiekošajiem svētkiem ieradās cilvēku pūļi, kas dziedāja slavas dziesmas Mugabem un nesa plakātus, kuros prezidents dēvēts par "izcilu vadoni, kurš nekad nepieviļ savu tautu".Visu rītu prezidents uzklausīja dažādas apsveikuma runas, kuras lielākoties teica viņa pārstāvētās partijas "Zimbabves Afrikāņu Nacionālā savienība - Patriotiskā fronte" (ZANU-PF) augsta ranga amatpersonas.

Svinību mielasta vajadzībām nokauti desmitiem liellopu, kazu un aitu, turklāt prezidentam izcepta arī 85 kilogramus smaga dzimšanas dienas torte.

Aģentūra AFP norāda, ka Činhoji pilsētā un to ieverošajā Mašonalendas Rietumu provincē cilvēku dzīves līmenis ir daudz augstāks nekā citos Zimbabves reģionos.

Asu nosodījumu par izšķērdīgajām svinībām paudis ilggadīgs Mugabes kritiķis politologs Džons Makumbe: "Šāda veida svinības laikā, kad tik daudzi tik ļoti cieš, ir nepieklājīgas un liecina par valdības neiejūtību. Normālā valstī šāda veida svinības šādos apstākļos, kur tik daudziem cilvēkiem nav pārtikas, nenotiktu."

No dalības Mugabes svinības atteicies jaunieceltais premjerministrs opozīcijas līderis Morgans Tsvangirajs, kurš jau iepriekš nodēvējis tās par "dažu apmierināto viesībām", vēsta telekanāls CNN.

Svinību organizēšanai Mugabes atbalstītājiem izdevās savākt 250 000 ASV dolāru (138 000 latu) un naudas līdzekļu vākšana notika laikā, kad premjers pūlas iegūt starptautisko palīdzību skolu, slimnīcu un citu sabiedrisko iestāžu atjaunošanai pēc gadu desmitiem ilgušā valsts ekonomikas pagrimuma. Pagājušajā nedēļā Tsvangirajs lūdza pārējās Āfrikas valstis piešķirt Zimbabvei divus miljardus ASV dolāru (1,1 miljardu latu) lielu finansiālo palīdzību.

Mugabe ir bijis Zimbabves premjerministrs no 1980. līdz 1987.gadam un ir valsts prezidents kopš 1987.gada, un viņa partija ZANU-PF ir valdošā partija kopš 1980.gada. Tomēr pērnā gada pavasarī notikušajās parlamenta vēlēšanās uzvarēja Tsvangiraja partija "Kustība par demokrātiskām pārmaiņām" (MDC).

Mugabes īstenotā kreisi populistiskā politika, regulējot cenas un atņemot zemi baltajiem fermeriem, novedusi Zimbabves tautsaimniecību līdz sabrukumam. Valstī ir katastrofāls pārtikas un citu preču deficīts, 80 procenti valsts iedzīvotāju dzīvo zem iztikas minimuma un nesenajā holeras epidēmijā gājuši bojā aptuveni 3400 cilvēku. Turklāt pēdējie oficiāli publiskotie dati liecina, ka gada inflācijas līmenis valstī pagājušā gada jūlijā bija 231 miljons procentu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits