Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ziņo A.Klimovičs: Afgāņu armijas apmācīšana - pacietība un diplomātija

Jau no rīta agri izbraucam no Bostikas bāzes Kunāras provinces ziemeļos un dodamies uz apmēram 12 km attālo kontrolposteni Delta, kur pirms trim dienām veikts uzbrukums afgāņu robežsargiem. Blakus tam atrodas Kunāras upe, aiz kuras atrodas Pakistāna. Iespējams, ka šajā uzbrukumā ir nogalināti kādi pieci afgāņu robežsargi.

Bojāgājušo skaits nav skaidrs, jo paļauties uz pašu afgāņu robežsargu stāstīto pilnībā nevar. Par spīti uzticības trūkumam afgāņu spēku struktūrām tā tomēr ir vienīgā iespēja ar pacietīgu darbu uzlabot afgāņu kaujas spējas, lai tuvinātu to brīdi, kad sabiedrotie būs sagatavojuši afgāņu armiju tiktāl, lai paši atstātu šo valsti. Pagaidām tā gan ir visai tāla perspektīva, jo vismaz šeit pie robežas ar Pakistānu viss liecina, ka nemiernieki, no kuriem lielākā daļa varētu būt _Taleban_, aktivitāte pieaug. Vismaz tāda ir pēdējo gadu statistika.

Vistiešākā veidā ar to ir saskārušies Latvijas OMLT - operacionālā padomnieku grupa, kuras uzdevums ir sniegt padomus afgāņu armijas bataljonam. Kā Dienai stāstīja Latvijas OMLT komandieris majors Ilmārs Lejiņš, izdarīt secinājumus par to, cik lielā mērā pieaug nemiernieku aktivitāte, ir visai pagrūti. Viņš atzina - jo vairāk mērķu, jo vairāk pa tiem tiek šauts. Ar to majors domāja Afganistānā aizvien lielākā skaitā izvietotos starptautiskās koalīcijas karavīrus. Cerams, ka tuvojoties ziemai, kas šeit Kunāras provinces kalnos tā varētu pienākt jau visai drīz - ap novembra beigām - , nemiernieku bruņotā aktivitāte varētu samazināties un aukstajos mēnešos, iespējams, pat apklust.

Braucot pa līkumotiem ceļiem līdzās Kunāras upei, sākumā sasniedzam robežsargu bāzi. No tās kopā ar amerikāņu bataljona komandieri un robežsargiem dodamies uz kontrolposteni Delta. Majoram Lejiņam par saviem novērojumiem šajā postenī pastāsta kapteinis Pēteris Plečkens, kurš tur pavadījis visu iepriekšējo nakti. Pēc viņa vārdiem, aizdomīgi ir tas, ka nodedzinātajā kontrolposteņa munīcijas noliktavā nebija redzamas sprādziena pēdas. Tas varētu nozīmēt, ka robežsargi, iespējams, atdevuši vai pārdevuši saviem draugiem nemierniekiem šos ieročus, kas var tikt vērsti pret sabiedroto un Afganistānas armijas kopīgajiem posteņiem.

Sarunā ar Dienu majors Lejiņš uzsvēra, ka šajos grūtajos apstākļos latviešu karavīri kaujas aizvadījuši labā profesionālā līmenī. Tas parāda, ka Latvijas Nacionāli Bruņotie spēki pēdējo 15 gadu laikā sagatavojuši augsta līmeņa karavīrus. Kā stāsta paši karavīri, ļoti liela nozīme ir bruņojumam, kura dēļ dzirdēti komplimenti no labi apgādātajiem amerikāņiem.

Lai gan radās aizdomas, ka afgāņu robežsargi ne visai profesionāli ir sargājuši savu posteni Delta, kuru nemierniekiem izdevies ieņemt, nav ieteicams viņus bargi kritizēt. Dusmas un niknus pārmetumus afgāņi nepieņem, tā viņus var sadusmot vēl vairāk un noskaņot pret sevi. Latviešu un amerikāņu virsniekiem šī iemesla dēļ jālieto visai smalka psiholoģiska diplomātija un rezultāts jāpanāk ar dozētu kritiku un uzslavām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits