Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Aušvicas grāmatvedim būs jāizcieš piespriestais cietumsods

Bijušais SS apakšvirsnieks Oskars Grēnings, kas pazīstams arī kā Aušvicas grāmatvedis, gatavojas izciest piespriesto četru gadu cietumsodu, vēsta Vācijas mediji.

Grēninga aizstāvji 2015. gadā pārsūdzēja tiesas spriedumu, ar kuru viņam piespriests četru gadu cietumsods. Taču pašlaik jau 96 gadus vecais Grēnings, kurš jau iepriekš tiesā atzinis morālu vainu masu slepkavības atbalstīšanā, drīzumā tomēr izcietīs piespriesto sodu.

"Prokurors ir noraidījis aizstāvības prasību par soda atcelšanu," aģentūrai AFP atzina tiesas pārstāve, apstiprinot vietējo mediju ziņoto.

Pašlaik soda izciešanas sākums nav noteikts, par to prokurors paziņos atsevišķi.

Grēninga advokāts Hanss Holtermans pauda, ka viņš šo lēmumu pārsūdzēs, cik ātri vien iespējams, un apgalvoja, ka prokurora norīkotais ārsts nav veicis atbilstošas pārbaudes.

Līdz šim Grēnings dzīvoja savās mājās un nebija skaidrs, vai vecuma dēļ viņu patiešām ieslodzīs.

Tomēr patlaban mediķi tiesai ir norādījuši, ka tas ir iespējams, ja notiesātajam tiek nodrošināta atbilsta medicīniskā aprūpe.

Grēnings jau iepriekš uzsvēris, ka personīgi nebija tieši iesaistīts cilvēku nogalināšanā, tāpēc nebūtu tiesājams par slepkavībām klasiskajā izpratnē. Tiesas procesam aktīvi līdzi sekoja arī dzīvi palikušie Aušvicā kādreiz ieslodzītie.

"Es ceru [no tiesas] dzirdēt atzinumu, ka arī slepkavošanas mašinērijas atbalstīšana ir noziegums. Tādējādi nākotnē neviens nevarētu pastrādāt ko līdzīgu un pēc tam censties apgalvot, ka ir bez vainas," aģentūrai Reuters pauda Hedija Boma, bijusī Aušvicas ieslodzītā.

Kopumā laikā, kad Grēnings bija sargs Aušvicā, nometnē gāzes kamerās nogalināti aptuveni 300 tūkstoši no Ungārijas ievesto ebreju. Apsūdzības pret viņu izvirzītas jau pagājušā gada astoņdesmitajos gados, taču vēlāk tika atsauktas pierādījumu trūkuma dēļ. Taču pēc izmaiņām likumdošanā prokurori Grēningu var apsūdzēt, balstoties tikai uz faktu, ka viņš strādājis koncentrācijas nometnē.

Top komentāri

melnais humors
m
Vēl mazliet un sāks tiesāt visus, kas 30.-40. gados ir dzīvojuši Vācijā un vēl nav nomiruši.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits