Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Afgāņu puisis pēc video uzrunas Grībauskaitei iegūst patvērumu Lietuvā

Afgāņu jaunietis Abduls Baširs Jususi, kurš misijas laikā Afganistānā strādājis par tulku lietuviešu karavīru saziņā ar vietējiem, pēc YouTube ievietota lūguma Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei ieguvis pagaidu vīzu un iespēju iegūt patvērumu Lietuvā, vēsta ārvalstu mediji.

22 gadus vecais Jususi trešdien no patvēruma meklētāju nometnes Grieķijā ieradies Viļņā, un pašlaik uzturēsies bēgļu centrā Ruklā. Pēc dažām dienām, kad būs izskatīts viņa pieteikums uzturēties Lietuvā, viņš varēs pārcelties uz pastāvīgu mītnes vietu.

"Es dzirdēju, ka Vācijai ir daudz naudas, taču es vēlos dzīvot Lietuvā. Es protu šo valodu," žurnālistiem lidostā teica jaunietis, kādreizējais Lietuvas armijas tulks Afganistānā.

"Es vēlos tikai vienu: palikt šeit," viņš paudis un piebildis, ka nevēlas atgriezties Afganistānā.

Pēc tam, kad Lietuvas bruņoto spēku vienības 2013.gadā atstāja Afganistānas centrālo Goras provinci, Jususi saņēma vairākas draudu vēstules, kurās mudināts pamest valsti un doties uz Grieķiju, kas izmaksātu ap 5700 eiro.

Pagājušajā nedēļā viņš pievērsa Lietuvas uzmanību, ievietojot video straumēšanas vietnē YouTube video ar vēsti: "Man ir lūgums prezidentei. Man ir vajadzīga palīdzība. Pašlaik esmu Grieķijā". Pašlaik šis video gan vairs nav pieejams.

Šī uzruna nepalika bez ievērības un otrdien Jususi saņēmis piecu dienu vīzu, kas sniedz viņam iespēju pieprasīt patvērumu Lietuvā sev, sievai un viņu divus gadus vecajai meitiņai.

Arī lietuviešu karavīrs Jurgis Norvaisa, kurš 2012. gadā piedalījās militārajā misijā Afganistānā, stāstījis, ka minētajā YouTube video atpazinis afgāņu jaunieti, ar kuru sadarbojušies lietuviešu armijnieki. "Viņš palīdzēja mums kontaktēties ar vietējiem," Norvaisa paudis AFP.

Lietuva ir piekritusi divu gadu laikā uzņemt 1105 patvēruma meklētājus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits