Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Al Qaeda teroristi vēršas Eiropas cilvēktiesību tiesā

Divi Lielbritānijas pilsoņi starptautiskā grupējuma "Al Qaeda" teroristi, no kuriem viens plānojis sarīkot teroraktu iepirkšanās centrā Kentā, vērsušies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) centienos panākt, ka viņu spriedumi tiek anulēti, sestdien vēsta laikraksts "The Daily Telegraph".

Abi notiesātie ECT apgalvo, ka britu izlūkdienests MI5 ir līdzvainīgs viņu spīdzināšanā, ko veikuši Pakistānas izlūkdienesti. Lielbritānijas tiesas šīs apsūdzības noraidījusi.

ECT amatpersonas pieņēmušas šo lietu tālākai izskatīšanai, nevis noraidījušas, kā tās to ik gadu mēdz darīt ar tūkstošiem lietu.

Valdībai tagad būs jāatbild uz šīs apsūdzībām, un, ja tās paskaidrojumi tiesu neapmierinās, lietai tiks noteikta izskatīšana pilnā apmērā. Ja prasības iesniedzēji gūs uzvaru, tas teju vai droši nozīmēs, ka britu tiesām spriedumi būs jāatceļ, paredz laikraksts.

Jaunākā notikumu attīstība šajā lietā raisa jautājumus par Strasbūras ietekmi pār Lielbritānijas suverenitāti un to, kā aizstāvības puses advokāti ekspluatē cilvēktiesību likumus, norāda "The Daily Telegraph".

Vienam no ekstrēmistiem - Salahudinam Aminam - 2007.gadā piespriests mūža ieslodzījums par līdzdalību teroristu šūniņā, kas plānoja detonēt jaudīgu spridzekli iepirkšanās centrā "Bluewater" Kentas grāfistē vai arī Londonas naktsklubā "Ministry of Sound".

Amina advokāti apgalvo - britu varasiestādes zinājušas, ka inkriminējošās liecības pret Aminu iegūtas spīdzināšanas ceļā.

Pats Amins uzskata, ka britu izlūkdienests MI5 ir līdzvainīgs viņa spīdzināšanā, ko veikuši Pakistānas izlūkdienesta aģenti. Atbilstoši viņa teiktajam, pakistānieši viņam ar knaiblēm nomaukuši nagus trim pirkstiem.

Otrs terorists ir Rangziebs Ahmeds - augstākais "Al Qaeda" hierarhijas pārstāvis, kāds Lielbritānijā jelkad ticis notiesāts. Viņš atradies "Al Qaeda" globālā tīkla centrā, un viņam bijuši sakari ar visām Lielbritānijas teroristu šūniņām, arī ar 2005.gada 7. un 21.jūlija teroraktu rīkotājiem.

Ahmeds apgalvo, ka arī viņam liegtas tiesības uz taisnu tiesu, jo tā "tikusi informēta par Pakistānā notikušo nopratināšanu" un viņam liegta pieeja materiāliem, pēc tam kad šajā lietā noteikts sabiedrisko interešu neaizskaramības sertifikāts.

ECT vēl šogad izlems, vai Ahmeda un Amina lieta tiks nodota izskatīšanai tiesā pilnā apjomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla pauž vilšanos par Baidena brīdinājumiem

Izraēlas vēstnieks ANO ceturtdien paudis vilšanos par ASV prezidenta Džo Baidena draudiem pārtraukt noteiktas ieroču piegādes Izraēlai, ja tā uzbruks Rafahas pilsētai Gazas joslas dienvidos.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits