Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Aptauja: Vairāk nekā 90% Ukrainas iedzīvotāju sevi uzskata par ukraiņiem

Kara dēļ Ukrainā krasi palielinājies iedzīvotāju īpatsvars, kuri sevi uzskata sevi etniskiem ukraiņiem - tā par sevi domā vairāk nekā 92% valsts iedzīvotāju, bet par krieviem sevi uzskata tikai 5,5%, liecina jauns pētījums.

Turklāt, jo gados jaunāki respondenti, jo biežāk viņi sevi identificē kā ukraiņus, teikts Goršeņina institūta veiktajā pētījumā.

Ukrainas rietumu reģionā sevi kā ukraiņus identificē 98,3% iedzīvotāju, ziemeļu reģionā - 94,8%, centrālajā reģionā - 94,2%, dienvidu reģionā - 87,5%, austrumu reģionā - 84,6%.

Pēdējā tautas skaitīšana Ukrainā tika veikta 2001.gadā. Toreiz 77,8% iedzīvotāju sevi identificēja kā ukraiņus, bet 17,3% - kā krievus.

Aptauja arī parādīja, ka 55% no tiem, ka sevi uzskata par krieviem, sevi uzskata arī par Ukrainas pilsoņiem. Ceturtdaļa no tiem identificē sevi kā bijušās PSRS pilsoni. Vairums no viņiem dzīvo Ukrainas austrumos un ir vecumā virs 60 gadiem.

Ukraiņu valodā mājās runā vairāk nekā 60% aptaujāto, krievu - 37%. Taču šos radītājus varēja būtiski ietekmēt apstāklis, ka aptaujā nepiedalījās okupēto austrumu teritoriju iedzīvotāji, kas lielākoties tiek uzskatīti par krievvalodīgajiem.

Pilsētas institūta direktors Aleksandrs Kobzarevs norādīja, ka pēdējo vairāk nekā 100 gadu laikā, sākot no 1900.gada, ukraiņu īpatsvars Ukrainā gandrīz netika mainījies.

"Neskatoties uz Golodomoru, uz citiem notikumiem, to procents, ka sevi identificēja kā ukraini, palika nemainīgs. Bet dažos pēdējos gados ukraiņu daļa ir strauji uzlēkusi. Un to noteikti ietekmēja karš, kas šobrīd turpinās," sacīja Kobzarevs.

Pētījums tika veikts šī gada aprīlī-maijā, aptaujājot 2000 pilngadīgus respondentus visos Ukrainas reģionos, izņemot anektēto Krimu un okupētos Doņeckas un Luhanskas apgabalu rajonus.

Top komentāri

Pūķins ir vāronis
P
Viņš ir sabojājis Krievijas attiecības ar Ukrainu uz paaudžu paaudzēm. Tā tik turpināt !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits