Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aptauja: Vairākums Vācijas iedzīvotāju uzskata, ka Merkeles veselība ir viņas privātā darīšana

Nepilni 60% Vācijas iedzīvotāju pauduši uzskatu, ka kancleres Angelas Merkeles veselība ir viņas personīga lieta, liecina sestdien publiskoti aptaujas rezultāti. Laikrakstā Augsburger Allgemeinen publicētas aptaujas rezultāti liecina, ka 59% aptaujāto uzskata, ka trīcēšana, kas Merkeli pēdējā mēneša laikā publiski pārņēmusi trīs reizes, ir kancleres privātā dzīve, bet 34% respondentu atzinuši, ka tik augstas amatpersonas veselības stāvoklis ir sabiedrības interešu jautājums. Merkelei trešdien apritēs 65 gadi, no tiem gandrīz 14 gadus viņa ir vadījusi Vācijas valdību.

Lielākā daļa respondentu, kas sevi identificēja kā Merkeles Kristīgo demokrātu apvienības (CDU) vēlētājus, sociāldemokrātus vai zaļi noskaņotos, pauda pārliecību, ka veselības stāvoklis ir kancleres privāta lieta.

Tikai galēji labējās partijas Alternatīva Vācijai (AfD) atbalstītāju vairākums aptaujas veicējiem sacīja, ka par kancleres veselības stāvokli būtu jāzina visai sabiedrībai.

Merkeli pēdējā mēneša laikā publiskos pasākumos trīs reizes pārņēmusi nekontrolēta trīce un ceremonijā ar Dānijas premjerministri Meti Frederiksenu, kad atskaņoja valstu himnas, šonedēļ Merkele palika sēdot. Pati kanclere gan uzstāj, ka jūtas ļoti labi.

Trešdien preses konferencē Merkele saistībā ar trīces epizodēm publisku pasākumu gaitā skaidroja, ka ir "apstrādes posmā" pēc līdzīga incidenta jūnija vidū pieņemšanā par godu Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim. Viņa norādīja, ka tai sekojošās trīces ir psihosomātiska reakcija uz pirmo tādu gadījumu.

Laikraksts Bild piektdien vēstīja, ka Merkelei kopš jūnija vidus veiktas plašas medicīniskas pārbaudes. Tikšanās ar Zelenski notika karstuma viļņa laikā, tad Merkele skaidroja, ka cietusi no dehidrācijas un pēc trim glāzēm ūdens jau jutusies krietni labāk.

Kopumā Merkele publiski trīcam redzēta četras reizes. Pirmā reize bija 2017. gadā Mehiko, kad pieņemšanā pie toreizējā Meksikas prezidenta Enrikes Penjas-Njeto valstu himnu atskaņošanas laikā spēcīgi trīcēja Merkeles kājas.

Ārsti bijuši piesardzīgi savos izteikumos par Merkeles veselības stāvokli, kas ir uzskatāms par privātu jautājumu. Agrāk viņa ir uzteikta par fizisko izturību darbā, kurā jāstrādā garas darba dienas un daudz jāceļo. Vācijā ir spēcīgas privātuma tradīcijas, politiķiem nav pienākums publiskot datus par savu veselības stāvokli.

Salīdzinājumā, piemēram, ASV prezidentam tiek veiktas regulāras veselības pārbaudes, par kuru rezultātiem tiek paziņots publiski, lai brīdinātu par iespējamām problēmām un apliecinātu sabiedrībai par prezidenta fizisko piemērotību amata pienākumu pildīšanai.

Top komentāri

Itamars Toledano
Smagas smadzeņu problēmas (un tās tiek nemitīgi demonstrētas) ir arī Edevīnam Egelītim, bet vai tāpēc Diena tam rakstīt liedz? Lai nu vācieši ar saviem uzskatiem paši galā tiek, Edevīna smadzeņu ekskrementus apejot.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits