Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ardievas viesabonēšanai: Eiropā apstiprināta tās atcelšana un cenu griesti

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pārstāvji un Eiropas Parlaments (EP) nule kā vienojušies par viesabonēšanas atcelšanu un cenu griestiem, kuru ietvaros mobilo sakaru operatori nodrošinās telefonsakarus un interneta maksu ceļojumā uz citām ES valstīm. Tie būs tā dēvēto vairumtirdzniecības cenu griesti, par ko mobilo sakaru operatori Eiropā veiks savstarpējos norēķinus, informē EP.

Līdz ar panākto vienošanos ir apstiprināts - no 15.jūnija viesabonēšana Eiropas Savienībā būs atcelta un, ceļojot uz citām valstīm Eiropas Savienībā, nebūs jāmaksā vairāk, kā izmantojot mobilo tālruni pašu mājās. Šī ideja apspriesta jau kopš 2007. gada.

Izmaksu griesti, kas noteikti saskaņā ar kopējo vienošanos, ES valstīs būs:

  • 3,2 centi minūtē par telefonsarunām;
     
  • 1 cents par īsziņu;
     
  • 7,70 eiro par interneta gigabaitu (GB) 2017. gadā; 6 eiro par GB - 2018. gadā; 4,5 eiro par GB - 2019. gadā; 3,5 eiro par GB - 2020. gadā; 3 eiro par GB - 2021. gadā; 2,5 eiro par GB - 2022. gadā.

​Eiropas Komisija šos izmaksu griestus izvērtēs ik pēc diviem gadiem, nepieciešamības gadījumā piedāvājot izmaiņas.

Šis izmaksu rāmis attieksies uz telekomunikāciju sakaru izmantošanu ceļošanas laikā citā ES valstī. Tiek uzsvērts, ka nebūs iespējama situācija, ka, piemēram, ar kāda Latvijas operatora SIM karti tālrunī varēs ilgstoši uzturēties citā valstī - šādos gadījumos operatoram būs tiesības to atslēgt.

Iepriekš vēstīts, ka patērētāji arvien biežāk pauduši satraukumu Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijai (LPIAA) par mobilo sakaru pakalpojumu maksas paaugstināšanos, kas vērojama pēdējā pusgada laikā. Asociācija norādīja, ka, lai gan mobilo sakaru operatori izmaiņas tarifu plānos skaidro ar nepieciešamību pēc investīcijām, vairāki eksperti ir norādījuši, ka maksas paaugstināšanu var saistīt arī ar 2017. gadā paredzēto viesabonēšanas tarifu atcelšanu ES.

"Var saprast mobilo sakaru operatorus, kuri Latvijas zemo tarifu dēļ būs spiesti piemaksāt, lai saviem klientiem arī ārzemju braucienu laikā nodrošinātu tā saucamos mājas tarifus. Latvijai šis ES lēmums ir saistošs, tāpēc tas ir jāpieņem gan patērētājiem, gan pakalpojumu sniedzējiem. Saprotama ir arī operatoru vēlme nodrošināt stabilu ieņēmumu līmeni, lai tiem būtu pieejamas investīcijas jaunu tehnoloģiju ieviešanai. Šie apstākļi tomēr nevar kalpot par attaisnojumu tarifu celšanai vietējiem patērētājiem, sevišķi tiem, kuri viesabonēšanas maksas atcelšanas priekšrocības neizmantos. Nav pieļaujams, ka par vienas patērētāju daļas ieguvumiem citi patērētāji būtu spiesti maksāt vairāk," paudusi LPIAA valdes priekšsēdētāja Tekla Žabova.

Vienošanās par viesabonēšanas atcelšanu un izmaksu griestiem vēl formāli jāapstiprina EP Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejai kopīgā EP deputātu balsojumā un dalībvalstu valdībām.

Top komentāri

3323213
3
Atmaksas brīdis LMT :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits