Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

ASV sarūgtinātas par Ungārijas nevērību pret starptautisko sabiedrību

Vašingtonu ir ļoti sarūgtinājusi Ungārijas valdības nevērība pret starptautiskās sabiedrības bažām, ko izraisījusi šīs valsts jaunā konstitūcija un citi nesen pieņemtie likumi, intervijā laikrakstam "Nepszabadsag" piektdien paziņoja ASV vēstniece Budapeštā.

"Kad pagājušā gada beigās tika pieņemti kardināli likumi, neņemot vērā mūsu bažas, mēs bijām ļoti sarūgtināti," atzīmēja ASV vēstniece Ungārijā Eleni Cakopula Kunalakis.

"Tikai pēdējās nedēļās mums kļuva skaidrs, ka daudzās jomās, ar kurām saistās nopietnas bažas, mūsu piezīmes tika pilnīgi ignorētas," viņa piebilda.

Kritiķi gan Ungārijā, gan ārzemēs uzskata, ka jaunā Ungārijas konstitūcija, kas stājās spēkā 1.janvārī, apdraud demokrātiju un mediju daudzveidību, ierobežo Konstitucionālās tiesas tiesības un pieliek punktu tiesu varas neatkarībai.

Lai protestētu pret jauno valsts pamatlikumu, pirmdien Budapeštā ielās izgāja desmitiem tūkstošu cilvēku.

Nopietnas bažas ir raisījusi arī Centrālās bankas reforma, kas, pēc kritiķu domām, palielinās valdības ietekmi pār monetāro politiku, kā arī nesen pieņemtie likumprojekti, kas iemūžina premjerministra Viktora Orbana valdības pieņemto nodokļu politiku un nākotnē gaidāmās vēlēšanas nosver par labu valdošajai partijai.

Jauno Ungārijas konstitūciju ir kritizējusi arī Eiropas Savienība (ES), ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone un starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International", kā arī Ungārijas kaimiņvalstis.

Klintone ir vairākkārt aicinājusi Orbanu pārskatīt jauno konstitūciju, lai tā atbilstu demokrātiskajām normām.

Jau ziņots, ka, baidoties par Centrālā bankas neatkarību, Eiropas Savienība (ES) un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) decembrī priekšlaicīgi pārtrauca sākotnējās pārrunas par iespēju saņemt 15-20 miljardus eiro lielu aizdevumu.

Trešdien Ungārijas forinta vērtība sasniedza jaunu rekordzemu līmeni attiecībā pret eiro, vēl vairāk saasinot valsts nopietnās ekonomikas problēmas un spiedienu, ko nākas izjust Orbana valdībai, pretojoties kompromisam konstitūcijas jautājumā.

"Lai gan jaunā konstitūcija stājās spēkā, neņemot vērā mūsu bažas, es uzskatu, ka šobrīd jautājums varētu tikt pārskatīts," atzīmēja vēstniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits