Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Austrijas tiesa Eiropas Pamattiesību hartu statusā pielīdzina valsts konstitūcijai

Austrijas tiesiski saistošie lēmumi turpmāk tiks uzskatīti par antikonstitucionāliem, ja tie būs pretrunā ar Eiropas Pamattiesību hartu, piektdien atzina Konstitucionālā tiesa.

"Gadījumos, kuros nozīme ir Eiropas Savienības tiesību normām, ES Pamattiesību harta būs tādā pašā statusā kā konstitūcija," teikts tiesas spriedumā. "Ja valdības iestādes lēmums pārkāpj tiesības, kas garantētas ES Pamattiesību hartā, Konstitucionālā tiesa to atcels kā antikonstitucionālu."

Tiesa norāda, ka šādos gadījumos pusei, kuras tiesības aizskartas, nebūs nepieciešams vispirms vērsties ES tiesā. Tas attieksies arī uz jebkuru Austrijas likumdošanas aktu, kas būs pretrunā ar ES hartu, piebilsts tiesa.

Konstitucionālā tiesa šādu lēmumu pieņēma, izskatot prasības, kurās bija apstrīdēti zemākas instances tiesas pieņemtie lēmumi par patvēruma piešķiršanu. Turpmāk ES Pamattiesību harta būs jāņem vērā visos gadījumos, kurus regulē pietiekami nepārprotamas ES normas, īpaši imigrācijas, patvēruma piešķiršanas un konkurences jautājumos.

Tiesa norāda, ka harta ņemama vērā arī gadījumos, ja abas strīdā iesaistītās puses ir Austrijas juridiskās vai fiziskās personas, nevis tikai gadījumos, ja viena puse pārstāv kādu ārvalsti. Tomēr harta netiks piemērota jautājumos, kurus pietiekami skaidri neregulē ES normas, piemēram, gadījumos, kas attiecas uz Austrijas vēlēšanu likumu.

ES Pamattiesību harta stājās spēkā 2009.gadā, un cita starpā tā garantē runas brīvību, aizsardzību pret diskrimināciju un tiesības uz godīgu tiesu, kā arī regulē darba apstākļus.

Austrijas Konstitucionālā tiesa atzinusi, ka valsts konstitūcijai statusā pielīdzināma arī Eiropas Cilvēktiesību konvencija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits