Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bijušajam Kosovas ministram piespriests divu gadu cietumsods par naida kurināšanu

Kosovas tiesa ceturtdien piespriedusi bijušajam pašvaldību ministram Ivanam Teodosijevičam divu gadu cietumsodu par naida kurināšanu, nodēvējot 1999.gadā notikušo slaktiņu Račakas ciematā par safabricējumu.

Slaktiņš Račakas ciematā, par ko tika apsūdzēta serbu armija un policija, 1999.gada marta beigās noveda pie NATO uzlidojumiem.

Teodosijevičs, kurš ir etniskais serbs, martā NATO uzlidojumu 20.gadadienā protestu demonstrācijā izteicās, ka albāņi to visu ir izdomājuši.

Pēc NATO militārās iejaukšanā Belgrada faktiski zaudēja kontroli pār pamatā albāņu apdzīvoto Kosovu, un 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas.

Kosovas neatkarību jau atzinušas vairāk nekā 110 valstis, tostarp 23 no 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, taču Serbija bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Arī vairums Kosovā dzīvojošo serbu neatbalsta valsts neatkarību.

Kamēr Kosova un Rietumi secinājuši, ka Račakā nogalinātie cilvēki bija mierīgie iedzīvotāji, Serbijā daudzi uzskata, ka tie bija separātistu kaujinieki.

Teodosijeviču atlaida toreizējais Kosovas premjerministrs Ramušs Haradijans, paziņojot, ka Teodosijeviča izteikumos pausts "zināšanu trūkums, naids un apvainojumi" Kosovas neatkarības kara upuriem.

Teodosijevičs demonstrācijā sacīja, ka NATO sākusi uzlidojumus "tā dēvētās humānās katastrofas dēļ", šādi radot iespaidu, ka serbu pastrādātie noziegumi Kosovā bijuši krietni maznozīmīgāki nekā patiesībā.

Tiesa secināja, ka Teodosijevičs tīši kūdījis uz naidu dažādo Kosovas etnisko grupu starpā. Teodosijevičam ir tiesības spriedumu pārsūdzēt.

 

Top komentāri

Novērotājs
N
Nils Isakovs, Andris Ameriks un Jānis Urbanovičs arī tīši kūda krievus pret latviešiem. Divkopienu valsts politika
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits