Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
CDU valde

CDU noraida lielās koalīcijas iespēju Šlēsvigā-Holšteinā

Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadītie kristīgie demokrāti (CDU) paziņojuši, ka neveidos "lielo koalīciju" ar sociāldemokrātiem (SPD) Šlēsvigas-Holšteinas federālajā zemē.

Jau vēstīts, ka CDU uzvarēja svētdien notikušajās Šlēsvigas-Holšteinas landtāga vēlēšanās, kurās izcīnīja 32% balsu.

SPD, kas līdz šim Šlēsvigā-Holšteinā atradās pie varas koalīcijā ar "zaļajiem" un Dienvidholšteinas Vēlētāju apvienību (SSW), palika otrajā vietā ar 27,2% balsu.

Iepriekšējās zemes landtāga vēlēšanās, kas notika 2012.gadā, katra no abām partijām ieguva nedaudz vairāk par 30% balsu.

CDU uzvara Šlēsvigas-Holšteinas federālajā zemē ir nozīmīgs panākums Merkelei, kura Bundestāga vēlēšanās septembrī pretendēs uz ceturto pilnvaru termiņu kancleres amatā.

CDU kandidāts uz zemes premjerministra amatu Daniels Ginters pirmdien paziņoja, ka sociāldemokrāti pēc tik smagas sakāves nevar ietilpt koalīcijā, jo tas sūtītu nepareizu signālu vēlētājiem.

Tā dēvētās lielās koalīcijas vietā CDU plāno veidot koalīciju ar saviem iecienītākajiem partneriem - liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP), kas ieguvusi 11,5% balsu, piesaistot arī "zaļos", par kuriem balsojuši 12,9% vēlētāju.

"Man ir skaidrs, ka mums Šlēsvigas-Holšteinas valdībā nepieciešamas pārmaiņas. Tas ir tas, ko vēlas tauta," sarunā ar raidorganizāciju ARD uzsvēra Ginters. "Tagad esmu izlēmis sākt sarunas ar FDP un zaļajiem."

Arī Merkele svētdien notikušajā telefonsarunā ar ar Ginteru atzinusi, ka koalīcijas veidošana ar SPD būtu CDU "pēdējā izvēle".

Tikmēr Volfgangs Kubickis, kas Šlēsvigas-Holšteinas vēlēšanās startēja kā pirmais numurs FDP sarakstā paziņojis, ka viņa partijas iesaistīšanās trīspartiju koalīcijā, kurā būtu pārstāvēti sociāldemokrāti, līdzinās "nullei".

Vienlaikus Kubiskis noraidīja iespēju, ka brīvie demokrāti varētu atbalstīt līdzšinējā premjerministra - sociāldemokrāta - Tirstena Albiha palikšanu amatā.

Savukārt "zaļie" paziņojuši, ka dotu priekšroku koalīcijai ar SPD un FDP, taču norādījuši, ka ir gatavi sarunām ar visiem potenciālajiem partneriem.

Tikmēr Ginters paudis cerības, ka varēs vienoties ar "zaļajiem" gan imigrācijas, gan bērnu aprūpes, gan finanšu jautājumos.

Svētdien notikušajās vēlēšanās piecu procentu barjeru pārvarējusi arī eiroskeptiķu partija Alternatīva Vācijai (AfD), kas izcīnījusi 5,5% balsu, taču visas pārējās partijas noraidījušas iespēju ar to sadarboties.

Tajā pašā laikā kreiso ekstrēmistu partija Die Linke (Kreisie) ieguvusi tikai 3,3% balsu un tādējādi kārtējo reizi nav spējusi iekļūt Šlēsvigas-Holšteinas landtāgā.

Lai gan arī par reģionālo partiju SSW, kas pārstāv dāņu un frīzu minoritātes, balsojuši tikai 3,3% vēlētāju, tā būs pārstāvēta landtāgā, jo uz to kā uz minoritātes partiju nedz zemes vēlēšanās, nedz Bundestāga vēlēšanās neattiecas procentu barjera.

Tikmēr ietekmīgais CDU pārstāvis Jenss Špāns, kas šobrīd Merkeles vadītajā valdībā ieņem finanšu ministra vietnieka amatu, jau paziņojis, ka pēc rudenī gaidāmajām Bundestāga vēlēšanām konservatīvie varētu veidot koalīciju ar FDP un "zaļajiem" arī nacionālajā līmenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits