Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Cīņā pret atkarībām Vācijā — diskutabli priekšlikumi

Vācijas Ārstu kamera šonedēļ nākusi klajā ar ierosinājumu piešķirt smēķēšanai oficiālu slimības statusu. Šāda rīcība veicinātu sabiedrības izpratni, ka smēķēšana neesot vien "vienkārša dzīves stila problēma", bet gan nopietna atkarība. Turklāt arī ārstiem, ja tie būs izgājuši 20 stundu garu atbrīvošanās no tabakas kursu, būtu iespēja, ārstējot ar "smēķēšanu slimos" pacientus, saņemt lielāku honorāru no slimokasēm.

Slimokasu savienības preses pārstāvis Florians Lancs laikrakstam Frankfurter Rundschau norādījis, ka neredz īpašu vajadzību klasificēt smēķēšanu kā slimību. Konsultācijām un ieteikumiem, kā atmest kaitīgo ieradumu, jau tāpat būtu jābūt ģimenes ārstu ikdienas praksē, viņš sacīja laikrakstam. Vēl noteiktāk savu pozīciju aģentūrai AP pauda Vācijas Cigarešu savienības pārstāve Marianne Trica: "Pats šis priekšlikums ir slims."

Pat bundestāga par atkarību jautājumiem atbildīgā politiķe Sabīne Becinga, kura šoruden nākusi klajā ar plašu sabiedrības veicināšanas programmu, bijusi atturīga. Cilvēkiem vajagot palīdzēt atbrīvoties no šīs atkarības, bet nevajagot visus smēķētājus padarīt par slimniekiem.

Sociāldemokrātu pārstāve uzsvaru liek uz sabiedrības izglītošanu un jauniem, stingrākiem ierobežojumiem īpaši reklāmas jomā. Viņa vēlas panākt pilnīgu alkohola reklāmu aizliegumu televīzijā un kinoteātros pirms astoņiem vakarā un futbola pasākumu laikā. Reklāmas ierobežojumi plānoti arī tabakas izstrādājumiem — rīcības plāns paredz cigarešu reklāmu aizliegumu uz lielformāta vides plakātiem. Veselības veicināšanas programma ir ļoti svarīga, jo valstī smēķē trešā daļa pieaugušo. Ik gadu no smēķēšanas izraisītām veselības problēmām mirst 140 000 cilvēku, vēl 3300 nogalina pasīvā smēķēšana. Savukārt 1,3 miljoniem ir diagnosticēts alkoholisms, un "riskantā veidā" alkoholu patērē vēl 9,5 miljoni vāciešu. Vidēji vācieši gadā izdzer 10 litrus tīra alkohola, un bundestāga deputāti cer, ka ar jaunajiem pasākumiem izdosies šo rādītāju samazināt par diviem litriem.

S.Becinga vēlas arī samazināt pieļaujamo promiļu daudzumu, vadot auto, no 0,5 līdz 0,2 promilēm. Savukārt Bavārijas Ministru prezidents Ginters Bekšteins aktīvi vēršas pret jaunajiem ierobežojumiem, jo mērena alus un vīna patērēšana esot daļa no vācu kultūras. Viņš palikšanu pie 0,5 promiļu robežas ir padarījis par nozīmīgu vēlēšanu kampaņas elementu pirms drīzumā gaidāmajām vēlēšanām Bavārijā. Šādi Ministru prezidents cenšas atgūt to vēlētāju balsis, kuri, protestējot pret šogad ieviesto smēķēšanas aizliegumu publiskās vietās, varētu balsot par liberālo FDP vai neatkarīgajiem kandidātiem. Smēķēšanas aizliegums tiešām ir ļoti nozīmīgs vēlētāju izvēlē. Sabiedriskās domas aptaujās jūlijā 51% respondentu atzina, ka šis aizliegums ietekmēs viņu lēmumu vēlēšanās. Pat plānotais skolas laika samazinājums no 13 līdz 12 klasēm nav radījis tik lielu rezonansi, vēsta Focus Online.

Tiesa, daudzi eksperti uzskata, ka šonedēļ viņš "pāršāva pār strīpu", īsi pirms Oktoberfest sākuma Minhenē paziņodams, ka nesaredz neko sliktu, ja pasākuma viesi pēc divu alus kausu baudīšanas brauc pie stūres.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits