Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

EDSO birojs: Lietuvas poļi saskata diskrimināciju vēlēšanu likuma grozījumos

Varšavā bāzētais Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību birojs (DICB) kritizējis Lietuvas vēlēšanu likuma grozījumus, paužot viedokli, ka tie pārkāpj Lietuvas poļu tiesības.

Tas norādījis, ka sakarā ar oktobrī gaidāmajām Lietuvas Seima vēlēšanām EDSO būtu jāsūta uz Lietuvu sava novērotāju misija, kas izvērtētu šo situāciju.

Kā apgalvo birojs, Lietuvas poļi uzskata, ka nesenie likumdošanas grozījumi, īpaši attiecībā uz vēlēšanu apgabalu robežām, diskriminē viņus. Poļu minoritāte arī saskata nepilnības vēlēšanu procesa tiesiskajā regulējumā attiecībā uz vēlēšanu kampaņu, mediju finansēšanu un mazākumtautību tiesībām.

Konkrēti, viņu neapmierinātību izraisījis Lietuvas Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums pievienot dažus "poliskus" ciemus "lietuviskiem" vēlēšanu apgabaliem.

Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību birojs ir EDSO institūcija, kas palīdz dalībvalstīm un koordinē to darbību cilvēktiesību uzraudzības jomā.

Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis, kas pazīstams kā ass Lietuvas kritiķis, šai sakarā paziņojis, ka lietuvieši paši provocējot divpusējo attiecību pasliktināšanos. "Mūsuprāt šis lēmums visiem vēlreiz apliecinājis, ka problēmas attiecībās starp Poliju un Lietu nerodas kaut kādu Polijas puses aizspriedumu dēļ. Tās rodas vienīgi saistībā ar to, ko dara vai nedara Lietuvas puse," viņš izteicies.

Tikmēr lietuviešu vēsturnieks Alvīds Nikžentaitis un politiskais komentētājs Česlovs Laurinavičs, vērtējot Lietuvas un Polijas attiecības, kas pēdējā laikā pasliktinājušās, pauduši pārliecību, ka starptautisko novērotāju klātbūtne nevarētu kaitēt Lietuvas tēlam.

"Mūsu demokrātiskie institūti ir pietiekami efektīvi un demokrātiskās vēlēšanu procedūras pietiekami harmoniskas. Nedomāju, ka vēlēšanu gaitā tiktu pieļauti pārkāpumi, aizskartas poliski runājošo iedzīvotāju tiesības," izteicies Laurinavičs.

Kā savukārt norādījis Nikžentaitis, kādreizējo Lietuvas un Polijas draudzību izjaukusi gan Polijas jaunā ģeopolitiskā orientācija pēc prezidenta Leha Kačiņska nāves, gan iepriekšējā Lietuvas prezidenta Valda Adamkus laikā dotie, bet neturētie solījumi attiecībā uz Lietuvas poļu personvārdu rakstību un birokrātiskā attieksme pret jauno izglītības likuma redakciju.

Komentējot nesenos Lietuvas sociologu pētījumus par lietuviešu un poļu vidū valdošajiem viedokļiem un stereotipiem, vēsturnieks atzīmējis, ka poļu minoritāte nejūtas labi Lietuvā, bet lietuviešu minoritāte - Polijā. "Tātad abu valstu politiķi nav izpildījuši mājasdarbus, kas bija jāpaveic, lai attiecības starp abām tautām un valstīm uzlabotos," viņš secinājis.

Viņaprāt pēc Kačiņska nāves radikāli mainījusies Polijas ģeopolitiskā orientācija - Varšava novērsusies no Austrumu kaimiņvalstīm un tuvinājusies Vācijai, ar kuru Kačiņska laikā attiecības bijušas diezgan asas. "Pašreizējā Polijas valdība vairs nevajā poļu nacionālisma izpausmes," viņš atzīmējis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits