Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Eiropas līderi secina, ka attiecības ar Krieviju nonākušas krustcelēs

Eiropas Savienības dalībvalstu līderi pirmdien ārkārtas sanāksmē Briselē nolēma, ka varētu pārskatīt attiecības ar Krieviju, kuras agresija pret Gruziju izraisīja lielu satraukumu Eiropā. Taču viņiem neizdevās vienoties par konkrētām sankcijām, kas liktu Maskavai izvērtēt savu rīcību. ES valstīm joprojām nav vienotas nostājas par attiecībām ar Krieviju, jo daļa valstu baidās aizvainot Maskavu, kas varētu kaitēt šo valstu biznesa interesēm.

ES līderu paziņojumā teikts, ka Gruzijas konflikta dēļ Krievijas un ES attiecības nonākušas krustcelēs. ES brīdina Maskavu, ka nonākšana izolācijā no Eiropas nepavisam nebūtu Krievijas interesēs. ES pieprasa, lai Krievija pildītu savus solījumus un izvestu karaspēku no Gruzijas teritorijas. ES valstu līderi vienojās, ka šomēnes paredzētās sarunas par jauno Krievijas un ES partnerattiecību līgumu nāksies atlikt, kamēr Krievijas karaspēks nav atkāpies uz pozīcijām, kādas tas ieņēma pirms karadarbības sākuma, ziņo Reuters. Deklarācijā asi nosodīts Maskavas lēmums atzīt Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību, kas ir pretrunā Gruzijas teritoriālās vienotības principam. ES aicina pārējās valstis atturēties no abu reģionu neatkarības atzīšanas. Pagaidām neviena valsts vēl nav sekojusi Krievijas piemēram, lai gan drīzumā šādu soli varētu spert Baltkrievija un Venecuēla, kur pie varas ir Maskavai draudzīgi vadoņi.

Katrs par sevi

ES līderu ārkārtas sanāksme bija pirmais šāda veida pasākums kopš Irākas kara laikiem, un arī šoreiz starptautiskā krīze atsegusi ES valstu nesaskaņas. Austrumeiropas valstis un Lielbritānija, kas pirms pieciem gadiem atbalstīja ASV uzbrukumu Irākai, šoreiz nosoda Krievijas agresiju un pieprasa bargi sodīt Maskavu. Taču pretējās domās ir tādas valstis kā Vācija, Francija un Itālija, kas vēlas saglabāt labas attiecības ar Maskavu. "Eiropa kaitētu tikai sev, ja ļautos emocijām un aizcirstu visas durvis, pa kurām mēs vēlāk gribētu ienākt," atzina Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers.

ES valstis visvairāk raizējas par problēmām, ko konflikts ar Krieviju varētu radīt enerģētikas jomā. Ziema vairs nav tālu, un Eiropas valstu iedzīvotāji diez vai gribētu palikt bez apkures, ja Krievija nolemtu aizgriezt gāzes krānu. ES valstis no Krievijas importē aptuveni 40% nepieciešamās gāzes un trešdaļu naftas, informē Bloomberg. Itālijas premjers Silvio Berluskoni brīdina, ka Krievija varētu novērsties no Eiropas un atrast energoresursu pircējus Āzijā. "Nedrīkst pieļaut, ka Maskava sāk lūkoties uz austrumiem, nevis uz rietumiem," atzina S.Berluskoni. Krievija labi apzinās ES valstu vājumu, kas izriet no nespējas vienoties par kopīgu nostāju, tāpēc liek uzsvaru uz divpusējo attiecību veidošanu ar atsevišķām valstīm.

Lācis pamodies

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien pavēstīja, ka Gruzijas karš esot veicinājis Maskavas ietekmes atdzimšanu. "Krievija atgriezusies uz pasaules skatuves kā atbildīga valsts, kas spējīga aizstāvēt savus pilsoņus," uzsvēra S.Lavrovs. Līdzīgu domu iepriekš izteica Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs. "Mūsu galvenā prioritāte ir aizstāvēt mūsu pilsoņu dzīvību un cieņu, lai kur arī viņi nedzīvotu." D.Medvedevs arī solīja aizstāvēt Krievijas uzņēmēju intereses ārvalstīs.

Eiropas valstis apzinās, ka bruņotais konflikts ar Krieviju krietni attālinājis iespējamo Gruzijas uzņemšanu ES un NATO. ES valstu līderi pirmdien nolēma, ka varētu piešķirt Gruzijai lielāku finansiālo atbalstu, lai veicinātu tautsaimniecības atjaunošanu.

Tāpat tiek runāts par vīzu režīma atvieglošanu Gruzijas pilsoņiem un brīvās tirdzniecības līguma noslēgšanu. ES valstis arī plāno nosūtīt simtiem novērotāju uz Gruziju, lai uzraudzītu pamiera ievērošanu. Krievija devusi mājienus, ka principā varētu piekrist starptautisko spēku izvietošanai pie Gruzijas robežas ar Abhāziju un Dienvidosetiju.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits