Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

EK sāk izmeklēšanu par grozījumiem Ungārijas augstākās izglītības likumā

Eiropas Komisija (EK) trešdien sākusi izmeklēšanu par grozījumiem Ungārijas augstākās izglītības likumā, kas apdraud ASV miljardiera Džordža Sorosa dibinātās Centrāleiropas Universitātes (Central European University - CEU) pastāvēšanu.

EK viceprezidents Franss Timmermanss paziņoja, ka izmeklēšana tiks pabeigta, cik drīz vien iespējams, un EK aprīļa beigās apsvērs, kādi soļi būtu sperami šajā sakarā.

Timmermanss sacīja, ka izmeklēšanā tiks aplūkots, kāda negatīva ietekme grozījumiem Ungārijas augstākās izglītības likumā varētu būt uz ES principiem par preču, pakalpojumu, naudas un cilvēku kustības brīvību.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, kurš atrodas pie varas jau septiņus gadus, vairākkārt īstenojis reformas, kas izpelnījušās EK kritiku.

"Kur jūs vēlaties atrasties šajā Eiropas Savienībā? Kas pie joda notiek?" jautāja Timmermanss, kuru acīmredzot apmulsinājuši Orbāna solījumi ES samitā pirms divām nedēļā strādāt vienotas ES labā un tai pat laikā Ungārijā sāktā diskusiju kampaņa "Apturēsim Briseli".

Orbāns jau sen paziņojis, ka vēlas būvēt "neliberālu valsti", kas balstīta nacionālos pamatos un kur vairākuma vara dominētu par mazākumu tiesībām un nacionālie likumi būtu prioritāri pār ES tiesību normām.

Sorosa dibinātās universitātes liktenis atkal aktualizējis šos jautājumus.

Orbāns ir vairākkārt kritizējis 86 gadus veco Sorosu par jaukšanos Centrāleiropas un Austrumeiropas lietās un mēģinājumos izpostīt kontinentu, atbalstot atvērtas robežas un bēgļiem un imigrantiem labvēlīgu politiku.

Premjers arī kritizējis Sorosa atbalstu tādām nevalstiskajām organizācijām kā Transparency International, kas, pēc Orbāna domām, cenšas pretlikumīgi ietekmēt Ungārijas valdību un politiku.

"Centrāleiropas Universitāte bijusi pērle Centrāleiropas kronī, veidojot jauno Eiropas līderu paaudzi, kas Austrumus un Rietumus uztver kā ģeogrāfiskus nosaukumus, nevis kā morālus vai politiskus" apzīmējumus, norādīja Timmermanss.

Ungārijas jaunie noteikumi aizliedz institūcijām ārpus Eiropas Savienības (ES) izsniegt Ungārijā diplomus, ja starp abu valstu valdībām nav panākat attiecīga vienošanās.

Noteikumu prasa, lai šādām skolām būtu arī universitātes pilsētiņa un fakultātes savā bāzes valstī, kas CEU gadījumā nozīmētu ASV.

CEU nav studentu pilsētiņas ASV un tā arī nepasniedz tur kursus.

Timmermanss arī pauda bažas par Ungārijas nesen pastiprinātā patvēruma piešķiršanas likuma atbilstību ES normām, kā arī norādīja uz čigānu bērnu diskrimināciju izglītībā un strādājošu grūtnieču aizsardzību kā jautājumiem, kuros Ungārija nav spējusi kliedēt EK raizes.

Top komentāri

sēlis
s
Ungāri ir neatkarību mīloša nācija un nepakļaujas Briseles un ASV diktātam, atcerēsimies ,ka Ungārija bija pirmā sociālisma valsts ,kas sacēlās pret PSRS diktātu un ņemsim no viņas piemēru!
sēlis
s
Latvijai jāņem piemērs no Ungārijas un no vietējām Sorosa žurkām jāatbrīvojas steidzamības kārtā, ja gribam saglabāt nacionāllas valsts pēdējās pazīmes!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits