Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

EP rezolūcijā pauž bažas par Astravjecas AES drošumu un demokrātiju Baltkrievijā

Eiropas Parlaments (EP) pieņēmis rezolūciju, ar kuru pauž bažas par Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas būvētās Astravjecas atomelektrostacijas (AES) drošumu, kā arī par demokrātijas procesu stagnāciju Baltkrievijā.

Rezolūciju atbalstīja 468 EP deputāti, pret bija 21, bet 93 atturējās.

Dokumentā pausts aicinājums Eiropas Savienības Padomei un Eiropas Komisijai saziņā ar Baltkrieviju un Krieviju nepārtraukti runāt par Astravjecas AES drošumu, kā arī noteikt, ka Eiropas Savienība jebkādu makroekonomikas vai finanšu palīdzību Baltkrievijai var sniegt tikai tad, ja tā garantē starptautisko drošuma standartu ievērošanu un tā dēvēto stresa testu veikšanu.

Eiropas Parlaments "pauž bažas par drošības problēmām, ko rada Baltkrievijas kodolstacijas būvniecība Astravjecā, kas atrodas nepilnu 50 kilometru attālumā no Lietuvas galvaspilsētas Viļņas un netālu no Polijas robežas, uzsver nepieciešamību veikt visaptverošu starptautisku uzraudzību šī projekta īstenošanā, lai tas atbilstu starptautiskajām kodolenerģijas un vides drošuma prasībām un standartiem, tostarp Apvienoto Nāciju Organizācijas Espo un Orhūsas konvencijām," lasāms rezolūcijā, kas gan nav juridiski saistoša.

Rezolūcijā kritizēta arī Baltkrievijas politiskā situācija. EP norādīja, ka Baltkrievija nav nodrošinājusi brīvas un godīgas vēlēšanas kopš 1994.gada, un 2015.gada prezidenta vēlēšanās un šā gada parlamenta vēlēšanās nebija vērojams pietiekams progress, netika ņemtas vērā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un citu Eiropas struktūru piezīmes par demokrātiskās brīvības trūkumu.

EP deputāti rezolūcijā arī aicina Baltkrieviju atteikties no nāvessoda, "vispirms ceļā uz nāvessoda pilnīgu nāvessoda aizliegšanu pievienojoties vispasaules moratorijam par nāvessoda izpldi". Eiroparlamentārieši norāda, ka Baltkrievija ir vienīgā valsts Eiropā, kur joprojām tiek piemērots nāvessods, un šogad Baltkrievijas Augstākā tiesa ir apstiprinājusi četrus nāvessodus.

Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas - Grodņas apgabala Astravjecas rajonā. Turklāt dzesēšanas vajadzībām plānots izmantot ūdeni no Neres upes, kas tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai. Arī no Latvijas robežas šo kodolspēkstaciju šķirs tikai aptuveni 110 kilometri.

AES būvdarbu ģenerāluzņēmēja ir Krievijas valsts atomenerģētikas korporācijas Rosatom meitassabiedrība Atomstrojeksport. 2011.gadā Krievija Baltkrievijai piešķīra desmit miljardu ASV dolāru kredītu AES būvniecībai. Oficiāli netiek ziņots, cik izmaksās AES, bet Minska uzsvērusi, ka tā būs lētākā kodolspēkstacija pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits