Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

ES finanšu transakciju nodokļa plāns saskaras ar Lielbritānijas pretestību

Eiropas Savienības (ES) finanšu ministru pirmās oficiālās debates par plānu ieviest finanšu transakciju nodokli otrdien saskārās ar ievērojamu Lielbritānijas pretestību.

Kā ziņots, Francija un Vācija aicinājušas ieviest nelielu nodokli finanšu darījumiem, tādējādi liekot tirgiem palīdzēt samaksāt par valdību pūliņiem glābt parādsaistību nomocītās ekonomikas.

Taču šim ierosinājumam pretestību iepriekš izrādījušas arī valstis ārpus Eiropas Savienības (ES), tostarp ASV, Kanāda, Krievija, Austrālija un Ķīna.

Iepriekš notikušajās pasaules attīstītāko valstu grupu G7 un G20 līderu sanāksmēs Lielbritānija ir paudusi nostāju, ka finanšu transakciju nodoklis būs dzīvotspējīgs, ja tas darbosies pasaules mērogā.

Tajā pat laikā Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible uzsvēra, ka arguments, ka šāds nodoklis darbosies vien, ja tiks ieviests pasaules mērogā, ir "arguments nekā nedarīšanai". Savukārt Beļģijas un Austrijas pārstāvji otrdienas ministru sanāksmē pauda viedokli, ka finanšu transakciju nodokli sākotnēji vajadzētu ieviest vien 17 eirozonas dalībvalstīs.

Lai pieņemtu lēmumus attiecībā uz nodokļiem ES, ir nepieciešama dalībvalstu vienprātība, tomēr Lielbritānija ir ieņēmusi noraidošu pozīciju.

Eiropas Komisija (EK) vēlētos šāda nodokļa ieviešanu līdz 2014.gadam, tomēr Francija liek cerības uz attiecīgas vienošanās panākšanu jau 2012.gadā. EK prognozē, ka šāds nodoklis varētu ienest aptuveni 55 miljardus eiro (38,6 miljardus latu) gadā.

Plānots, ka akciju darījumiem varētu tikt piemērots nodoklis 0,1% apmērā, bet atvasinātajiem finanšu instrumentiem un citiem finanšu pakalpojumu nozares produktiem - 0,01% apmērā.

Londonā bāzējas liela daļa Eiropas finanšu pakalpojumu nozares un Lielbritānija uzskata, ka finanšu transakciju nodokļa ieviešana varētu veicināt kapitāla aizplūšanu uz citām valstīm, galvenokārt Šveici. Tā vietā, lai ieviestu jaunu nodokli, Lielbritānija aicina ES vairāk koncentrēties uz jaunu darba vietu radīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Toyota atsakās no olimpisko spēļu sponsorēšanas

Japānas autobūves kompānija "Toyota" atteikusies no olimpisko spēļu sponsorēšanas, kā iemeslu minot to, ka spēles kļuvušas "arvien politiskākas" un sportisti tajās paliek otrajā...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits