Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Francijas ministrus aicina nelietot angļu terminus

Francijas sociālistu valdības vadītājs Žans Marks Ero aicinājis sev pakļautos ministrus atteikties no angļu valodas terminu izmantošanas oficiālajā saziņā, vēsta laikraksts Le Figaro.

Vēstulē, ko premjerministrs pagājušajā nedēļā esot izsūtījis valdības locekļiem, viņš atgādinājis, ka «Republikas oficiālā valoda ir franču valoda» un «tā ir ierakstīta 1992. gada konstitūcijā» kā «administrācijas un tiesu valoda».

«Mūsu valoda spēj aprakstīt mūsdienu realitāti un jaunievedumus, kurus nepārtraukti rada zinātne un tehnoloģijas,» rakstīts vēstulē, kas datēta ar 25. aprīli.

Premjerministra aizrādījums nācis dienu pēc tam, kad Francijas rūpniecības atjaunošanas ministrs Arno Montebūrs un veco ļaužu aprūpes ministre Mišela Delonē nāca klajā ar jaunu ekonomisko iniciatīvu, kurai dots anglisks nosaukums Silver Economy (Sudraba ekonomika). Iniciatīvas mērķis ir radīt pilnīgu jaunu Francijas ekonomikas sektoru, kas apvienos uzņēmējdarbības nozares, kuras liek uzsvaru uz vecākās paaudzes cilvēku vēlmju apmierināšanu.

Kāds abu ministru padomnieks, attaisnojot angļu valodas izmantošanu, sacīja, ka tas darīts, jo «angļu valodas termins šķitis vispiemērotākais sektora plānošanai, lai paplašinātu eksportu».

Gada sākumā Francijas valdības pakļautībā esošā valodas komisija aicināja sociālās vietnes Twitter lietotājus turpmāk angļu vārda hashtag, kas tiek izmantots, lai grupētu tēmas, vietā lietot franču vārdu mot-diᅢᄄse.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits