Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Franču zemnieki gatavojas bloķēt Parīzi

Neskatoties uz valdības piekāpšanos, Francijas lauksaimnieku organizācijas paziņojušas, ka, sākot ar pirmdienas pēcpusdienu, uz nenoteiktu laiku bloķēs Parīzi.

Jauno zemnieku apvienība "Jeunes Agricultueurs" un reģionālo lauksaimnieku arodbiedrību jumta organizācija FNSEA, kas pārstāv lielāko daļu Francijas zemkopju, pavēstījušas, ka galvaspilsētas blokāde sāksies plkst.14 (plkst.15 pēc Latvijas laika), apturot satiksmi uz visiem svarīgākajiem ceļiem, kuri ved uz Parīzi.

Cita starpā Lo un Garonnas departamenta zemnieki plāno bloķēt aptuveni 13 kilometrus uz dienvidiem no Parīzes esošo Runžī, kur atrodas milzīgs vairumtirdzniecības tirgus, kas apgādā galvaspilsētu.

Tikmēr policija gatavojas novērst Parīzes blokādi. Iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns svētdienas vakarā pavēstījis, ka kopumā mobilizēti 15 000 kārtības sargu, kuru rīcībā būs arī bruņumašīnas un helikopteri.

Policistiem jāgādā, lai netiktu bloķēti ceļi uz Parīzes Šarla de Golla un Orlī lidostām, kā arī uz Runžī tirgu.

Policijas bruņumašīnas attiecīgās pozīcijas sāka ieņemt jau svētdienas vakarā.

Darmanēns uzsvēris, ka policija nevēlas konfrontāciju, bet gan tikai gādāšot, ka protestu laikā valdītu kārtība un ka policisti nevērsīšoties pret protestētājiem kā tādiem.

Tomēr ministrs norādījis, ka tikšot aizsargātas sabiedriskās ēkas un ka ārvalstu kravas mašīnām tikšot garantēta brīva pārvietošanās pa Francijas ceļiem.

Policija arī neļaušot zemniekiem ar savu lauksaimniecības tehniku iebraukt pašā Parīzē.

Kā ziņots, pēc vairākas dienas ilgušajiem lauksaimnieku protestiem premjerministrs Gabriels Atāls piektdien pavēstīja, ka valdība ir gatava piekāpties protestētāju prasībām.

Viņš apsolīja atcelt lēmumu par nodokļu paaugstināšanu dīzeļdegvielai, kas tiek izmantota lauksaimniecībā, piešķirt 100 miljonus eiro vētrās cietušo lauksaimnieku zaudējumu segšanai un sniegt atbalstu vīnkopjiem, kas ciešs no pārprodukcijas.

Premjers apsolīja arī nekavējoties vienkāršot vairākus regulējumus un procedūras, kam pakļauti zemkopji.

"Francija ir lauksaimniecības lielvalsts un zeme, kas mīl savus zemniekus," apmeklējot kādu fermu pie robežas ar Spāniju, paziņoja Atāls. "Mēs nevēlamies savā pārtikā būt atkarīgi no citiem."

Taču FNSEA līderis Arno Ruso intervijā laikrakstam "La Tribune Dimanche" norādījis, ka premjers esot apsolījis izpildīt tikai dažas no 122 prasībām, kuras izvirzījuši lauksaimnieki.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits