Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Gabriēls apšauba NATO aizsardzības izdevumu minimuma mērķi

Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls trešdien paziņojis, ka NATO nospraustais aizsardzības izdevumu apmēra mērķis - divi procenti no iekšzemes kopprodukta (IKP) - neesot stingri ievērojami noteikumi, par ko būtu vienojušās visas alianses dalībvalstis.

"Mani satrauc, ka politiķi izsaka publiskus solījumus, kurus tie vēlāk nevar pildīt," pēc tikšanās ar savu igauņu kolēģi Tallinā norādīja Gabriēls. "Nav obligāta divu procentu mērķa, bet drīzāk (..) [mudinājums] virzīties šajā virzienā."

2014.gadā NATO dalībvalstis Velsas samitā vienojās apturēt aizsardzības izdevumu samazināšanu un tiekties uz mērķi līdz 2024.gadam tos palielināt līdz diviem procentiem no IKP.

Tomēr jaunais ASV prezidents Donalds Tramps sācis izdarīt spiedienu, lai panāktu drīzāku šī mērķa sasniegšanu, brīdinot, ka gadījumā, ja citas dalībvalstis nepalielinās savus aizsardzības izdevumus, Savienotās Valstis alianses uzturēšanā aprobežoties tikai ar "mērenu" ieguldījumu.

Jau Minhenes drošības konferences laikā Februārī Gabriēls izsauca satraukumu, iestājoties pret aizsardzības izdevumu palielināšanu uz citu valsts tēriņu rēķina.

"Iepriekšējo gadu neveiksmīgo militāro intervenču dēļ Vācija tērē 30 līdz 40 miljardus eiro bēgļu atbalstam. Tas vērtējams kā ieguldījums stabilizācijā," norādīja Vācijas ārlietu ministrs, kurš pārstāv sociāldemokrātus (SPD).

Tajā pašā laikā Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena, kas pārstāv kancleres Angelas Merkeles vadītos kristīgos demokrātus (CDU), kritizēja sava kolēģa izteikumus, norādot, ka tie ir pretrunā ar Berlīnes saistībām pret NATO.

Arī Merkele paudusi atbalstu aizsardzības izdevumu palielināšanai saskaņā ar alianses nosprausto mērķi, uzrunā partijas atbalstītājiem Štrālzundē uzsverot, ka "saistības ir jāpilda, un citi pasaulē no mums to prasīs".

Domstarpības par aizsardzības izdevumiem starp CDU un SPD padziļinājušās, tuvojoties septembrī gaidāmajām Bundestāga vēlēšanām, kurās sociāldemokrāti ceri gāzt Merkeli, kas kanclera krēslā atradusies jau trīs pilnvaru termiņus pēc kārtas.

Tikmēr Trampa administrācija paziņojusi, ka aizsardzības izdevumi 2018.gadā tiks palielināti par 54 miljardiem dolāru, šim nolūkam apcērpot izdevumus gan virknei iekšzemes programmu, gan virknei ārvalstīs īstenojamu programmu.

Jau tagad ASV aizsardzībai tērē vislielāko summu pasaulē - 523,9 miljardus dolāru.

Tikmēr NATO nosprausto aizsardzības izdevumu minimumu bez ASV sasniegušas tikai četras citas NATO dalībvalstis - Grieķija, Igaunija, Lielbritānija un Polija.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits