Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Grībauskaite veselības ministra pienākumu pildīšanu uztic ekonomikas ministram Gustam

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite pirmdien parakstījusi dekrētu, kurā uzdevusi ekonomikas ministram, sociāldemokrātam Ēvaldam Gustam pildīt veselības ministra pienākumus.

Kā zināms, līdzšinējais Lietuvas veselības ministrs Jurs Požela svētdien pēc smagas slimības 34 gadu vecumā miris Viļņas Santarišķu klīnikā, kur viņš atradās kopš augusta sākuma.

Kā norādīts prezidentes dekrētā, Gusts pildīs veselības ministra pienākumus no pirmdienas līdz brīdim, kad tiks iecelts jauns ministrs.

Lietuvas premjers un Sociāldemokrātu partijas līderis Aļģirds Butkevičs svētdien minēja, ka veselības ministra pienākumu izpildīšana līdz šīs valdības pilnvaru termiņa beigām varētu tikt uzticēta viņa partijas biedram, aizsardzības ministram Juozam Olekam, kurš to jau darījis visu Poželas slimības laiku. Oleks pēc izglītības ir mediķis un 1990.-1992.gadā un 2003.-2004.gadā bijis veselības ministrs. Aizsardzības ministra amatu viņš ieņēma 2006.-2008.gadā un tajā atkal ir kopš 2014.gada.

Taču prezidente šādu iespēju noraidīja, atgādinot par Oleka saistību ar tā dēvēto zelta karotīšu skandālu - astoņkārtīgi pārmaksātu virtuves piederumu iepirkumu armijas vajadzībām.

"Sakompromitējušos cilvēkus es tiešām nevaru iecelt par ministriem - pat uz laiku ne, un Oleka kungs ieies vēsturē kā "zelta karotīšu" ministrs," viņa pirmdien sacīja žurnālistiem.

Kā ziņots, augusta beigās Publisko iepirkumu dienests pavēstīja, ka Lietuvas armija publiskā iepirkumā no uzņēmuma Nota bene pirms diviem gadiem iegādājusies virtuves piederumus, kuru cena astoņas reizes pārsniedza tā brīža tirgus cenu.

Prezidente saistībā ar šo skandālu pieprasīja Oleka atkāpšanos un apsūdzēja viņu melos, bet premjers paziņoja, ka uzticas aizsardzības ministram.

Tiesībsargāšanas iestādes veic pirmstiesas izmeklēšanu par krāpniecību, cenšoties noskaidrot, vai Nota bene mēģinājusi slēpt no Lietuvas armijas īsto lauka virtuves iekārtu ražotāju, līmējot uz Lietuvā iegādātām precēm Vācijas uzņēmuma Karcher-Futuretech marķējumu. Atsevišķa izmeklēšana tiek veikta par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, lai noskaidrotu par minēto iepirkumu atbildīgās aizsardzības sistēmas amatpersonas.

Lietuvas Seima opozīcija bija ierosinājusi pret Oleku interpelāciju, tomēr aizsardzības ministrs saglabāja amatu, jo valdošās koalīcijas deputāti neieradās uz aizklāto uzticības balsojumu parlamentā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits