Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Igaunijā pašvaldību vēlēšanās varēs balsot no 16 gadu vecuma

Igaunijas parlaments trešdien apstiprinājis labojumus konstitūcijā, pamazinot vecuma slieksni balsošanai pašvaldību vēlēšanās un nosakot, ka tajās balsot varēs 16 gadu vecumu sasnieguši pilsoņi, vēsta laikraksts Postimees. Līdz šim vecuma slieksnis dalībai pašvaldību vēlēšanās bija 18 gadi.

Labojumi tika apstiprināti ar 62 balsīm "par" un desmit "pret". Prokrieviskās Centra partijas deputāti, kas asi kritizēja ierosinājumu, balsojumā nepiedalījās.

Likumu, kurā noteikta vecuma sliekšņa pazemināšana, jau februārī ar 62 balsīm "par" pieņēma vēl iepriekšējā sasaukuma parlaments. Tomēr pašreizējam parlamentam vēl bija jāveic izmaiņas konstitūcijā. Labojumiem bija jāsaņem vismaz 61 deputāta atbalsts.

Konstitūcijas grozījumus ierosinājušie sociāldemokrāti skaidroja, ka lēmums par vēlētāju vecuma sliekšņa pazemināšanu ir rūpīgi apsvērts un ka šīs ieceres īstenošana sekmēs sabiedrības saliedētību.

Igaunijas sabiedrība noveco, palielinās gados veco vēlētāju proporcija, pieaug arī to cilvēku vecums, kas lemj par jaunatni skarošu lēmumu pieņemšanu, norādīja sociāldemokrāti.

Vēlēšanu vecuma pazemināšana palielinās gados jauno pilsoņu proporciju vēlētāju vidū. Igaunijā ir aptuveni 24 000 16-17 gadus veci jaunieši.

Pieņemot, ka vēlēšanās varētu piedalīties aptuveni 60% no viņiem, tas nozīmētu, ka pašvaldību vēlēšanās varētu piedalīties par 14 000 līdz 15 000 vairāk vēlētāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits