Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Igaunijā tiesā par genocīdu

Pēc vairākus gadus ilgušas izmeklēšanas otrdien tiesas priekšā stājās astoņdesmit astoņus gadus vecais Arnolds Meri, kurš 1949.gada martā piedalījies aptuveni 250 cilvēku izsūtīšanā uz Sibīriju. Tiesa notiek Hījumā salā, kur bijušā Igaunijas prezidenta Lennarta Meri brālēns A.Meri, būdams Komunistiskās partijas biedrs, organizējis cilvēku izvešanu uz Sibīriju.

Uz tiesas sēdi bija aicināti 70 cietušie, no kuriem ieradusies aptuveni trešā daļa, kā arī seši liecinieki, no kuriem atnācis viens, ziņo Igaunijas televīzija. Lielā dalībnieku skaita dēļ tiesa notiek salas pilsētas Kardlas kultūras namā. Astoņdesmit astoņus gadus vecais A.Meri tiesas sēdē atkārtoja jau iepriekš pausto, ka piedalījies izsūtīšanās viņš ir, taču viņa loma tajās neesot tāda, kā uzskata sabiedrība. Proti, viņš esot bijis tikai izpildītājs, kurš nav drīkstējis pretoties pavēlēm. Savukārt apsūdzības rakstā, kuru otrdien sāka lasīt, teikts, ka A.Meri ne tikai pildījis prasīto, bet arī pēc paša iniciatīvas organizējis jaunu kuģi cilvēku izvešanai, kad izrādījies, ka iepriekš izraudzītais ir par lielu salas ostai, raksta postimees.ee. Turklāt no apsūdzības raksta arī izrietot, ka A.Meri deportācijas atzinis par nepatīkamu, taču vajadzīgu procesu. Viņa viedoklis esot, ka padomju režīma iecerētā kolektivizācija vienalga būtu izraisījusi masu protestus un asinsizliešanas, un tajās cilvēki ciestu vairāk nekā izsūtīšanas rezultātā. A.Meri advokāts otrdien tiesai iesniedzis lūgumu nozīmēt apsūdzētajam jaunu medicīnisko ekspertīzi, jo iepriekšējā notikusi pirms četriem gadiem. Prese savulaik rakstījusi, ka sirmgalvis esot gandrīz pilnībā kurls un neredzīgs, kā arī ciešot no plaušu vēža. Iepriekš aizstāvība prasījusi rīkot tiesu Tallinā, taču lūgums netika apmierināts. Izmeklēšana šajā lietā sākās jau pirms pieciem gadiem, un tās laikā uzklausīti vairāki simti cilvēku. Pavisam 1949.gada martā no Igaunijas uz Sibīriju tika izsūtīti vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits