Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Itālijas varas iestādes ignorēja zinātnieka brīdinājumus par zemestrīci

Pazemes grūdieni Itālijas vidienes pilsētā L"Akvilā bija jūtami jau nedēļām ilgi, un zinātniekam Džoakīno Džuljāni radās aizdomas, ka tas varētu liecināt par gaidāmu nelaimi. Mērījumi rādīja, ka šajā reģionā pastiprinās radona gāzes izplūšana no pazemes (bieži vien tas skaidrojams ar pastiprinātu seismisko aktivitāti). Dž.?Džuljāni centās brīdināt varas iestādes un iedzīvotājus par iespējamo katastrofu, taču brīdinājums tika ignorēts. Civilās aizsardzības aģentūra pavēstīja, ka pazemes grūdieni esot pilnīgi normāli. Varas iestādes draudēja saukt zinātnieku pie atbildības par panikas celšanu.

Pārsteidza miegā

Diemžēl pirmdienas naktī Dž.Džuljāni brīdinājums piepildījās, jo spēcīga zemestrīce nodarīja lielus postījumus L"Akvilā un tuvējās pilsētās. 6,2 balles stiprā zemestrīce sagrāva vai bojāja tūkstošiem ēku. Dabas katastrofa nonāvēja vairāk nekā 100 cilvēku, 1500 tika ievainoti. Bez pajumtes palikuši vismaz -50 000 cilvēku. Latvijas vēstniecībai nav ziņu, ka zemestrīcē būtu cietuši Latvijas pilsoņi, informē LETA.

Zemestrīcē visvairāk cietusi senā L"Akvilas pilsēta, kas atrodas ap 100 km uz ziemeļaustrumiem no Romas. Ievērojami postījumi nodarīti arī 26 citās pilsētās un ciemos. Zemestrīce sākās ap pulksten 3.30 naktī pēc vietējā laika, tādēļ vairākums cilvēku tobrīd gulēja. "Es pamodos no sprādzienam līdzīga trokšņa. Viss drebēja, mēbeles apgāzās. Savā mūžā neko tādu nebiju redzējusi," ziņu aģentūrai Reuters stāsta 87 gadus vecā itāliete Andžēla Palumbo.

Sagrautas baznīcas

Pirmdien glābēji ar suņiem turpināja pārmeklēt gruvešus, mēģinot atrast zem ēku drupām iesprostotus cilvēkus. Varas iestādes brīdināja iedzīvotājus nepalikt pa nakti bojātās mājās, jo iespējami jauni pazemes grūdieni. Zemestrīce sagrāvusi daudz senu ēku, arī vairākas ievērojamas baznīcas. Postījumi bija tik lieli, jo zemestrīces epicentrs bija tuvu virszemei un netālu no L"Akvilas. Šo pilsētu, kur pirms zemestrīces dzīvoja ap 70 000 cilvēku, viduslaikos vairākkārt skārušas spēcīgas zemestrīces. Sevišķi lielus postījumus nodarīja 1703.gada zemestrīce.

Zinātnieki vēsta, ka Itālijā ap 40% iedzīvotāju dzīvo zemestrīču riska zonā. Itālija atrodas seismiski aktīvā reģionā, kur postošas zemestrīces nav retums. 2002.gada oktobrī desmitiem bērnu gāja bojā, kad zemestrīce sagrāva Itālijas dienvidu pilsētiņas Sandžuljāno di Puljas skolu. Spēcīga zemestrīce Itālijas dienvidos notika arī 1980.gadā, kad gāja bojā vairāk nekā 2700 cilvēku.

Prognozēt nav iespējams?

Seismologi kritizē Itālijas valdību par to, ka netiek darīts viss iespējamais, lai nostiprinātu senās ēkas un būvētu patiesi izturīgas mājas. Dž.?Džuljāni brīdinājuma ignorēšana varētu vēl vairāk pastiprināt pret varas iestādēm vērsto kritiku. Itālijas Civilās aizsardzības aģentūras vadība gan taisnojas, ka nekur pasaulē vēl nav iespējams precīzi prognozēt zemestrīces.

Daļa zinātnieku piekrīt šim viedoklim. "Pateikt, ka iespējama zemestrīce, vēl neko nenozīmē. Prognozēt nozīmē pateikt laiku, vietu un stiprumu. Pagaidām tas nav iespējams," aģentūrai ANSA stāsta Kalabrijas universitātes zinātnieks Ignacio Gverra. Viņš apšauba arī radona emisijas mērījumu lietderību zemestrīču prognozēšanā. "Ir bijušas zemestrīces bez radona emisijas, tāpat kā bijusi radona izplūšana bez zemestrīces. Šī metode ir tālu no pilnības." Pēc zinātnieka domām, nepareiza prognoze varētu nodarīt vēl lielāku kaitējumu nekā īsta zemestrīce, jo izraisītu paniku sabiedrībā.

Itālijas Nacionālā ģeofizikas institūta vadītājs Enco Boski uzskata, ka lielākās problēmas rada nevis nespēja prognozēt zemestrīces, bet gan valdības vilcināšanās pieņemt noteikumus, kas palīdzētu sagatavoties postošām zemestrīcēm.

Zinātnieki uzsver, ka Itālija atrodas augsta riska zonā, tādēļ nepieciešams rūpīgi gatavoties iespējamām dabas katastrofām. "Pie mums notiek zemestrīces, bet mēs aizmirstam un neko nedarām. Mēs neesam pieraduši gatavoties vai būvēt atbilstošas ēkas rajonos, kur iespējamas stipras zemestrīces," sarunā ar Reuters secina E.Boski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits