Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns
"Tā ir pilnīga komēdija, jo Polijā nenotiek nekas, kas būtu pretrunā likuma varai," paziņoja Kačiņskis

Kačiņskis: EK izmeklēšana ir pilnīga komēdija

Polijas valdošās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis nodēvējis Eiropas Komisijas (EK) izmeklēšanu par demokrātijas stāvokli Polijā par pilnīgu komēdiju. Kačiņskis, kurš tiek uzskatīts par vienu no Polijas ietekmīgākajiem politiķiem, intervijā aģentūrai Reuters noliedza, ka Konstitucionālā tribunāla reformas un ierobežojumi medijiem apdraudētu demokrātiju.

EK janvārī sāka izmeklēšanu, lai pārbaudītu, vai Polijas jaunie likumi nav pretrunā ar ES tiesību normām.

EK trešdien sniedza Varšavai jaunas rekomendācijas likuma varas nostiprināšanai un deva divus mēnešus laika, lai uz tām reaģētu.

Teorētiski, ja Polija ignorēs EK ieteikumus, tai var tikt atņemtas ES balsošanas tiesības, bet šādam solim būtu nepieciešams visu bloka dalībvalstu atbalsts. Ungārija jau paziņojusi, ka to neatbalstītu.

"Tā ir pilnīga komēdija, jo Polijā nenotiek nekas, kas būtu pretrunā likuma varai," paziņoja Kačiņskis.

Polijā pēdējās dienās notiek protesti pret valdību, kurus izraisīja valdošās partijas iecere ierobežot žurnālistu piekļuvi parlamenta ēkai.

Kritiķi to uztvēra kā uzbrukumu preses brīvībai, bet PiS, kas tagad no šīs ieceres atteikusies, to kategoriski noliedza.

Politiskā krīze pastiprinājās 16.decembrī, kad opozīcijas deputāti nobloķēja Seima darbu valsts budžeta pieņemšanas laikā, jo viens no partijas Pilsoniskā platforma (PO) deputātiem tika izslēgts no debatēm pēc tam, kad izteicās par plānotajiem ierobežojumiem žurnālistiem. Opozīcijas politiķi sadrūzmējās ap spīkera tribīni, bloķējot Seima darbu valsts budžeta pieņemšanā.

Valdošās partijas biedri tad balsojumu sarīkoja citā telpā, kas atbilstoši opozīcijas traktējumam neesot bijis likumīgs. Opozīcijas partijas vēlas panākt atkārtotu balsojumu.

Likumdevēji, kas izjauca balsojumu, vēl arvien nav atstājuši plenārsēžu zāli, kur plāno palikt līdz 11.janvārim, kad parlamentam paredzēts sanākt pēc svētku pārtraukuma.

Kačiņskis uzskata, ka nekādus noteikumus nav pārkāpis, aicinot sarīkot balsojumu citā telpā, un apgalvoja, ka jebkuram deputātam bijusi iespēja nobalsot.

Runājot par izmaiņām Konstitucionālajā tribunālā, Kačiņskis intervijā sacīja, ka tās bijušas nepieciešamas, lai novērstu tiesiskos šķēršļus valdības politikai, kuras mērķis ir taisnīgākas ekonomikas radīšana.

PiS tieksme palielināt kontroli pār ekonomiku un valsts institūcijām pamudināja starptautisko reitingu aģentūru Standard&Poor's (S&P) janvārī samazināt Polijas kredītreitingu.

Kačiņskis atzina, ka ir gatavs piedzīvot zināmu ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos, ja tāda ir cena par viņa Polijas vīzijas realizēšanu.

Viņš sacīja, ka pašreiz vērojama pretestība PiS centieniem "atņemt naudu, ko elite ir salaupījusi un sadalījusi savā starpā".

Polija bija vienīgā ES valsts, kas izvairījās no recesija pēc 2008.gada globālās ekonomiskās krīzes, bet ekonomiskā izaugsme ir samazinājusies no 3,9% 2015.gadā līdz 2,5% 2016.gada trešajā ceturksnī un investīcijas valsts un privātajā sektorā arī ir samazinājušās.

Kačiņskis paziņoja, ka PiS "apšauba visu [ekonomikas] mehānismu un vēlas tam pielikt punktu".

"Cilvēkiem ir tikai viena dzīve (..). Viņiem tiek stāstīts, ka viņiem jābūt nabadzīgiem, lai Polijas ekonomika varētu attīstīties, jo "mums jābūt ļoti bagātiem, lai investētu". Valstij ir jārūpējas par visu sabiedrību," paziņoja Kačiņskis, kurš neieņem nevienu amatu valdībā.

Runājot par savu lomu politikā, Kačiņškis atzina, ka viņam ir liela autoritāte, bet piebilda, ka daudzi lēmumi tiekot pieņemti bez viņa ziņas.

 

Top komentāri

oskars
o
ES galvenais uzdevums ir iznicinat austrumeiropas valstu neatkaribu . Kars nebija vajadzigs . Ir izaugusi jauno korumpeto politiku paaudze .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Baidens piedāvā Trampam tikties divās debatēs

ASV prezidents Džo Baidens piedāvājis republikāņu Baltā nama kandidātam Donaldam Trampam tikties priekšvēlēšanu debatēs jūnijā un septembrī, un Tramps piedāvājumu bez kavēšanās pieņēmis.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits