Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Kariņš: EP ir vienojies ar dalībvalstīm par publiski pieejamu patiesā labuma guvēju reģistru

Eiropas Parlaments (EP) ir vienojies ar dalībvalstīm par naudas atmazgāšanas novēršanas likuma pastiprināšanu un patiesā labuma guvēju reģistra pilnveidošanu, aģentūru LETA informēja EP deputāta Krišjāņa Kariņa (Vienotība) padomniece Ieva Zīberga.

Kariņš norādīja, ka tas apgrūtinās darbību tām personām, "kas ļaunprātīgi un apzināti apzog sabiedrību, izmantojot ārzonas jeb ofšorus". Deputāts, kurš ir viens no likumprojekta autoriem un EP pilnvarotajiem sarunu vedējiem ar Eiropas Savienības (ES) Padomi, skaidroja, ka likumprojekts papildina esošo likumdošanu naudas atmazgāšanas novēršanas jomā, ierobežojot anonimitāti, kuru sniedz virtuālā nauda un anonīmās maksājumu kartes.

Vienošanās par likumprojekta gala tekstu paredz iekļaut patieso labuma guvēju reģistrā arī trastu un tamlīdzīgu nodibinājumu īpašniekus. Pēc plašām diskusijām dalībvalstis piekāpās EP pozīcijai padarīt patiesā labuma guvēju reģistru publiski pieejamu. Tāpat likumprojekts paredz izveidot banku konta un seifu īpašnieku reģistru, uzsvēra Kariņš.

Lai gan sarunas ar dalībvalstīm bija sarežģītas un kompromisa panākšana prasīja krietni vairāk laika nekā plānots, likuma papildinājumi būs nozīmīgs solis cīņā pret naudas atmazgāšanu, kā arī nelikumīgi iegūtu līdzekļu izmantošanu terorisma finansēšanai, norāda Kariņš.

Atbilstoši ES likumdošanas kārtībai, panāktās vienošanās par likumprojekta tekstu ir jāapstiprina EP un ES Padomei.

Zīberga atzīmēja, ka šī gada martā tika uzsākta EP un ES Padomes sarunu procedūra par likumprojektu, kas paredz papildināt esošo likumdošanu, lai ierobežotu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, tostarp to izmantošanu terorisma finansēšanai. Likums ir daļa no plašākiem centieniem veicināt pārredzamību, lai novērstu nodokļu nemaksāšanu, atsaucoties arī uz Panamas dokumentu skandāla laikā publiskoto informāciju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits