Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kodoldegvielu Astravjecas AES pirmajam reaktoram Baltkrievija cer saņemt novembrī

Baltkrievija prognozē, ka novembrī no Krievijas saņems kodoldegvielu topošās Astravjecas atomelektrostacijas (AES) pirmajam reaktoram un jau nākamā gada februārī sāks tās ielādēšanu, trešdien paziņojis Baltkrievijas enerģētikas ministra vietnieks Mihails Mihadjuks.

"Mums jāveic virkne tehnoloģisku operāciju, lai 2019.gada februārī varētu nonākt līdz fiziskai reaktora palaišanai - ielādēt kodoldegvielu un sākt izmēģinājumus," viņš sacījis žurnālistiem Astravjecā.

Pēc viceministra teiktā, 2019.gada vasarā kodolspēkstaciju iecerēts pieslēgt kopējam pārvades tīklam un pēc tam pakāpeniski palielināt jaudu, lai līdz nākamā gada nogalei AES pirmo energobloku nodotu ekspluatācijā.

Krievijas valsts kodoldegvielas ražotājkompānija TVEL decembra beigās ar Baltkrieviju parakstīja līgumu par abu Astravjecas AES energobloku apgādi ar kodoldegvielu. Līguma saturs netiek izpausts.

Mihadjuks pastāstījis, ka šobrīd AES būvlaukumā strādā vairāk nekā 6000 cilvēki un viņu skaits "tiks palielināts saskaņā ar plānoto darbu grafiku", vienlaikus pievēršot lielu uzmanību stingrai drošības kontrolei.

Viņš arī norādījis, ka Minska no Eiropas Komisijas (EK) saņēmusi aptuveni 500 jautājumus par Baltkrievijas iesniegto Astravjecas AES stresa testu ziņojumu, un martā Baltkrievijā gaida ierodamies 22 ekspertus no 17 valstīm.

Stresa testus 2016.gadā veica būvdarbu ģenerāluzņēmējs - Krievijas valsts atomenerģētikas korporācijas Rosatom - meitasuzņēmums Atomprojekt. Ziņojumu Baltkrievija Eiropas Komisijai iesniedza novembrī, un galīgais EK vērtējums paredzēts jūnijā.

Lietuva no savas puses noformulējusi vairāk nekā simts aizrādījumu un jautājumu attiecībā uz Astravjecas AES noturību pret pret dažādu ekstremālu parādību ietekmi, īpaši norādot, ka Baltkrievijas pārskatā nav aplūkots Lietuvai svarīgākais jautājums par spēkstacijas būvlaukuma vietas izvēli.

Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas - Grodņas apgabala Astravjecas rajonā. Turklāt dzesēšanas vajadzībām plānots izmantot ūdeni no Neres upes, kas tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai. Arī no Latvijas robežas topošo kodolspēkstaciju šķir tikai aptuveni 110 kilometri.

Spēkstacijā tiks darbināti divi Krievijā projektēti VVER tipa kodolreaktori, katrs ar 1200 megavatu jaudu. Baltkrievija cer, ka otrais reaktors sāks darboties 2020.gada vidū.

Lietuvas amatpersonas uzskata, ka spēkstacija tiek celta, neievērojot drošības prasības. Pastāv arī bažas, ka jaunā AES varētu traucēt Lietuvai sinhronizēt savus elektrotīklus ar Rietumeiropu. Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers paziņojis, ka par Astravjecas AES projektu ir nobažījusies visa Eiropa. Lietuvas Seims pērn 15.jūnijā vienprātīgi pieņēma likumu, kurā atzīts, ka Astravjecas AES ir nedroša un apdraud Lietuvas Republikas nacionālo drošību, vidi un sabiedrības veselību.

Minska noraida Lietuvas pārmetumus, apgalvojot, ka tās būvētā spēkstacija atbildīs visaugstākajiem drošības standartiem. Vienlaikus Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko īpaši uzsvēris, ka Astravjecas AES jāuzceļ pēc iespējas lētāk, savukārt Lietuvas vērtējumā spēkstacijas būvniecībā notiek negodīga un plaša izdevumu samazināšana uz drošības rēķina.

Top komentāri

Saeima
S
Malači Baltkrievi, un huij kāds varēs uzlikt tur OIK, un citus brīnumus. Ne velti Vācieši un citas ES valstis tur pārceļ ražotnes, garantēta lēta elektrība, vietējā koksne utt. Kā arī salīdzinoši lēts darbaspēks.Jau tagad Baltkrievija ir priekšā Latvijai. Par pārtiku nerunājot.Jā, ir tur problēmas arī, bet nu Batjka domā par BALTKRIEVIJU. Ko nevar teikt par Latvijas politžīdzagļu mafiju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits