Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas, Lietuvas un Itālijas operācijā aizturētas divas personas aizdomās par divu miljardu eiro atmazgāšanu

Starptautiskā operācijā Lietuvas, Latvijas un Itālijas tiesībsargājošās institūcijas otrdien, 27.februārī, aizturējušas divus cilvēkus par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju divu miljardu eiro vērtībā, izmantojot iepriekš Lietuvā strādājušu finanšu institūciju, paziņoja Lietuvas Ģenerālprokuratūra un Eiropas Savienības (ES) Aģentūra tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās "Eurojust".

Izmantojot "čaulas kompāniju tīklu visā pasaulē", abi galvenie lietā aizdomās turētie kopš 2017.gada legalizējuši apmēram divus miljardus eiro nelegāli iegūtu līdzekļu. Aizdomās turētie varētu būt piedāvājuši naudas atmazgāšanu tiešsaistē kā pakalpojumu noziedzniekiem. 

Trešā aizdomās turētā persona, kas vadīja citu organizētās noziedzības grupējumu, tajā pašā operācijā tika aizturēta aizdomās par 15 miljonu eiro sabiedrisko līdzekļu izkrāpšanu no Itālijas varasiestādēm. 

Amatpersonām ir aizdomas, ka līdzekļi tika atmazgāti, izmantojot "to pašu neskaitāmo uzņēmumu tīklu, kas koncentrējas ap finanšu iestādi Lietuvā", norādīja "Eurojust".

Lietuvas finanšu un tiesībsargājošās institūcijas 2022.gadā slēdza elektronisko maksājumu iestādi. Tās bankas licence tika anulēta un tika sākta bankrota procedūra saistībā ar neatbilstību noteikumiem par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu. 

Kā informēja "Eurojust", finanšu iestāde "piedāvāja nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu kā pakalpojumu tūkstošiem noziedznieku visā ES, veicot fiktīvus finanšu darījumus, izmantojot uzņēmumu tīklu, kurus vadīja ielikteņi". Tā reklamēja konsultāciju pakalpojumus tiešsaistē, un to 2016. gadā Lietuvā izveidoja Itālijā bāzēts organizētās noziedzības grupējums. Finanšu iestādi vadīja divi galvenie aizdomās turētie - Itālijas pilsoņi, kuri dzīvoja Lietuvā un Latvijā.

"Eurojust" dati liecina, ka organizētās noziedzīgais grupējums atmazgāja dažādās noziedzīgās darbībās, piemēram, nodokļu nemaksāšanā, kiberkrāpniecībā, viltus bankrotā un narkotiku tirdzniecībā gūtus ieņēmumus. 

"Daļa ieņēmumu tika ieplūdināta Latvijas un Lietuvas ekonomikā, iegādājoties nekustamo īpašumu un luksusa transportlīdzekļus," norādīja ES aģentūra.

Legalizēti tika arī 15 miljoni eiro, kas nelikumīgi iegūti no Itālijas valsts iestādēm kā valsts palīdzība par ēku renovācijas darbiem, kuri faktiski netika veikti.

"Galvenais šīs krāpšanas īstenotājs bija praktizējošs nodokļu konsultants, kurš organizēja palīdzības piešķiršanu 72 citām personām, kuras zināja par ļaunprātīgu izmantošanu," norādīja "Eurojust".

Izmeklēšanu par organizētās noziedzīgās grupas darbību sāka Itālijas prokuratūras Neapolē un Lečē, kā arī prokuratūra Latvijā.

Otrdienas starptautiskajā operācijā piedalījās aptuveni 250 Lietuvas, Itālijas un Latvijas amatpersonu. Kopumā tika aizturētas septiņas personas, 11 aizdomās turētajiem piemērots mājas arests, veiktas 55 kratīšanas un iesaldēti aktīvi 11,5 miljonu eiro vērtībā, ziņoja Lietuvas Ģenerālprokuratūra.

Pēc Lietuvas prokuroratūras iniciatīvas iesaldētie nelikumīgi iegūtie valsts līdzekļi vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā ir atdoti Itālijas valstij, informēja ģenerālprokuratūrā. 

Lietuvas, Latvijas un Itālijas tiesībaizsardzības iestāžu rīcību starptautiskās operācijas laikā koordinēja "Eurojust" un Eiropola amatpersonas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits